Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ховають правду за сімома замками: на скільки РФ вистачить нафти та газу

Розкриваємо секрети нафтогазової галузі Російської Федерації та всього світу

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Запаси нафти і газу у РФ не нескінченні

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Росія не змінює свою стратегію енергетичного шантажу і постійно хизується своїми багатствами, а саме – запасами нафти і газу, які за риторикою пропагандистів є майже нескінченними.

Однак, це зовсім не так, оскільки ці ресурси є цілком вичерпними і швидко використовуються навіть в масштабах планети. Сайт Pro Гроші розбирається, на скільки років РФ ще вистачить нафти та газу.

Точну відповідь на це можуть дати лише в країні походження цих ресурсів, тобто в Росії, однак є величезний розрив між їх внутрішніми даними.

Наприклад, у 2020 році рахункова палата РФ заявила, що запасів нафти має вистачити на 35 років, а газу – на понад 50 років, а якщо не рахувати важковидобувні ресурси, то "чорне золото" закінчиться через 20 років, а газ менше, ніж через півстоліття.

Вже у 2021 році Міністерство природи Росії заявило зовсім інші цифри – нафти вистачить на 59 років, а газу – на 103 роки (з урахуванням складнодоступних ресурсів). За рік дійсно могли відкрити нові родовища, але як це може бути реальність, коли видобуток за той самий рік скоротився на на 8,6%.

Голова Федерального агентства з надрокористування (Роснедра) Євген Кисельов у тому ж 2021 році заявив, що наразі рентабельних запасів нафти вистачить лише на 19 років, але з розвитком технологій планка постійно зміщуватиметься, тож запасти можна вважати майже нескінченними.

Найсвіжіша інформація від серпня 2022 року. Голова Держкомісії із запасів корисних копалин Ігор Шпуров в одному з інтерв’ю заявив, що запасів нафти Росії вистачить на 39 років, газу – на 80 років, вугілля – на ще більший термін і це знову геть інші цифри.

Якщо газу у РФ дійсно більше, ніж у всіх країн на планеті, то з нафтою явно є певні "нестиковки".

Що кажуть західні аналітики?

Оцінки західних профільних ЗМІ або компаній теж відрізняється з року в рік, через відкриття нових родовищ та зміну обсягів використання, однак не настільки кардинально.

За даними British Petroleum за 2019 рік, запасів "чорного золота" у всьому світі залишилось лише на 48 років, а у 2021 році науковий журнал Interesting engineering порахував, що нафти залишилось на 47 років.

Інші оцінки також коливаються від 47 до 52 років, однак вони включають запаси усіх країн, деякі з яких мають набагато більше нафти, ніж РФ.

Раніше ми писали, чому ціни на "чорне золото" падають і розповідали, яка країна б’є усі рекорди за видобутком.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.