Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Незамінна річ на зиму? Як обрати генератор на випадок відключення світла

Ця зима в Україні буде однією з найважчих, і людям рекомендують готуватися до відключень електроенергії, зокрема, купуючи генератори

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Все частіше люди залишаються без електроенергії через обстріли росіян

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Через терористичні дії Російської Федерації та постійні обстріли критичної інфраструктури України населення часто залишається без світла, води та інших комунікацій. До таких випадків уряд радив готуватися ще з літа, і зараз пік підготовки до зими 2023. Люди стали масово купувати повербанки, батарейки, ліхтарі, а також генератори.

Проте генератор підійде не кожному. Редакція Pro Гроші вирішила дізнатися, які прилади найпопулярніші серед українців, і поспілкувалася з експертом, який пояснив, кому і який генератор краще обрати на цю зиму.

Головна характеристика – потужність


При виборі генератора основне, що треба враховувати, це його потужність. Є великі дорогі пристрої, які підходять для великих дач, офісів, торгових приміщень тощо. Але для ситуації, коли зникло електропостачання і потрібно, аби вдома працювали основні побутові прибори, підійдуть дешевші і менш потужні генератори. Їх цілком вистачить для того, аби пересидіти час, поки відновиться електропостачання.

Найпопулярнішими в Україні є генератори на бензині та дизельному пальному. Вони відрізняються ціною, потужністю, шумністю, і кожен з них має свої переваги та недоліки. Проте ми поговорили з головним енергетиком, який працює на одному з великих українських підприємств, Олександром, і він пояснив, що основне, на що треба звертати увагу при виборі генератора – його потужність.

Для приватних будинків використовують генератори потужністю в середньому до 5 кіловат. Це стандартно світло, кухонні прилади, холодильники і телевізор. На приватний будинок повного бака генератора вистачить орієнтовно годин на 6, – пояснив Олександр.

Експерт додав, що для власників приватних будинків самий оптимальний варіант – бензиновий генератор потужністю до 5 кіловат. Він забезпечить живлення всього будинку і також цього вистачить на автономне газове або дров'яне опалення. А от для власників квартир рекомендації інші.

Для квартири вибір генератора – це дуже серйозна справа, бо більшість генераторів, які є на ринку, працюють на пальному: чи дизпальному, чи бензині. І вихлопів відпрацьованого пального треба десь позбуватись. У квартирі це буде важко, і взагалі немає місця, щоб його розмістити. Якщо поставити на балконі, то це заважатиме сусідам, оскільки генератори ще й дуже шумні, – пояснив енергетик.

Тому у цьому випадку він рекомендує подбати про великий і дуже потужний акумулятор, повербанк. Олександр каже, що він дорожчий, але краще підходить для квартир. Вихлопів у них немає, а підключати можна і холодильники, і мікрохвильовки й інші прибори. Отже, генератор для квартири не найкращий варіант.

Що активно купують українці


Зараз попит на генератори по багатьох магазинах зріс. Ми зайшли на онлайн-сервіс для порівняння товарів і цін і переглянули там 3 перших найбільш популярних генераторів і їхню вартість. Отже, дуже часто українці цікавляться і купують Forte FG3800. Коштує він 27 189 грн і має такі характеристики:

  • тип – бензиновий генератор;
  • максимальна потужність – 3 кВт;
  • номінальна потужність – 2,8 кВт;
  • тривалість автономної роботи – 11 г.;
  • номінальна напруга – 230 В.

Далі люди часто купують генератор WERK WPG 3600 за ціною від 20 474 до 23 999 грн в різних магазинах. Його характеристики такі:

  • тип – бензиновий генератор;
  • максимальна потужність – 2,8 кВт;
  • номінальна потужність – 2,5 кВт;
  • тривалість автономної роботи – 12 г.;
  • номінальна напруга – 220 В.

Врешті популярним є і Kraft Dele KD137. Він трохи дешевший, ціна коливається від 15 399 до 17 760 грн, і має такі характеристики:

  • тип – бензиновий генератор;
  • максимальна потужність – 3 кВт;
  • номінальна потужність – 2,8 кВт;
  • тривалість автономної роботи – 11-12 г.;
  • номінальна напруга – 230/380 В.

Загалом найдешевші з цих пристроїв коштують приблизно від 10 000 грн, а максимальні ціни сягають десятків і навіть сотень тисяч, залежно від типу і потужності.

Кому і чому не можна купувати електропростирадло


Раніше ми вже розповідали, що одним із популярних речей, якими планують обігріватися українці цієї зими, є електропростирадло. Ними переважно нагрівають ліжка перед сном і коштують вони від кількох тисяч до кількох десятків тисяч гривень.

Проте вони не підійдуть кожному, адже є певні протипоказання. Ми поспілкувалися з лікаркою Анною Сєровою, яка пояснила, що спати з електропростирадлами не можна дітям, людям зі схильністю до підвищення тиску, з гіпертонічною хворобою чи онкохворим. Також особливо уважним треба бути вагітним.

Дізнавайтеся чому не можна користуватися електропростирадлами цим людям. Також ми розповідали про те, скільки коштує утеплити будинок ззовні.

Детальніше про підготовку до опалювального сезону читайте у нашій спецтемі.

    google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

    Стрічка новин

    Дивитися всі

    Ексклюзив редакції

    Дивитися всі
    Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.