Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Поки немає світла: чим займаються українці та як змінились звички під час відключень електроенергії

Розповідаємо історії про те, як відключення електроенергії змінили звички людей, навчили плануванню і дали дещо хороше навіть у найгірші часи під час великої війни

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Телефон і інтернет не завжди врятують від нудьги, а тому українці призвичаюються до нових умов

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через терористичні дії росіян і їхні масовані обстріли критичної інфраструктури України, багато наших громадян залишається без електроенергії. По всій країні застосовують планові відключення, а інколи під час екстрених в темряві та, подекуди, у холоді українці сидять годинами. Це стало великою проблемою і водночас можливістю реорганізувати свій побут, звички і життя загалом.

Редакція Pro Гроші поспілкувалась зі своїми читачами і дізналася історії про те, як тепер вони будують свої плани, що роблять заздалегідь і як змінюються їхні стосунки з родиною поки немає світла.

Мий голову, поки можеш


За кілька останніх місяців багатьом людям вдалося розпланувати своє життя, щоб по годинах виконувати завдання та відпочивати. Щоправда, розпланувати згідно із графіками відключень електроенергії.

Раніше я не планувала свій день настільки чітко, як зараз. Я розумію, що немає світла з 8:00 до 10:00, і в цей час намагаюсь не бувати вдома. Наприклад, іду в зал, або стараюсь сходити на манікюр, домовитись із друзями про зустріч тощо, – розповіла нам Анна.

Дівчина пояснила, що перед тим, як записується на певні послуги, тепер завжди уточнює, чи може заклад працювати без світла, чи є в нього генератори. Також вона дивиться адресу і звіряє графіки, коли там буде відключення.

Та в багатьох змінилися звички і з приготуванням їжі. Якщо хтось має дітей, або в людини просто є потреба слідкувати за харчуванням, то цей процес також треба підлаштувати під відключення.

Я готую, наприклад, куряче філе і на обід, і на вечерю. Щоб у випадку, якщо не буде світла, я поїла правильно. І стараюсь купувати продукти, які не потрібно особливо готувати. Потрібен білок – беру вже готові варені креветки. Плюс обов’язково дивлюсь на такі продукти, щоб вони не пропали в холодильнику без світла, – пояснила Анна.

Вона каже, що ще надважливе правило, яке випрацювалось за цей період, – як тільки є можливість, помити голову! Інакше вже за кілька годин можливість може зникнути, і невідомо, на скільки. Власне страх, що світло вимкнуть у будь-яку хвилину, призвів до того, що люди роблять зачіски завчасно.

Мені треба було їхати в справах, голова була помита, але не вкладена. Чи увімкнуть зранку світло? Хто зна. Тому я ввечері вирівняла волосся і красива лягла спати, щоб уранці все було в порядку, – сміється Катя.

Богдан теж каже, що пере одяг тепер тільки в швидкому режимі. Так само, як і Анна, він старається ставити тренування в залі тоді, коли немає світла вдома. А ще всім треба, поки є вода, швидко помити посуд і зарядити всі пристрої, поки це можливо.

Але ця осінь для українців принесла не тільки зміну побутових звичок, а і соціалізацію. Сором'язлива Влада, яка часто уникала розмов із людьми, тепер змушена говорити з ними більше.

Тепер треба якось домовлятися зі всіма і шукати місця, де я можу посидіти зі світлом, щоб попрацювати. Negotiation skills, так би мовити. Треба викручуватись, думати, як приготувати їсти і так далі, – розповіла дівчина.

Але коли немає світла, не завжди вдається піти з дому і зайнятись чимось корисним. У багатьох робота не дозволяє підлаштовуватись під зміни, а крім того, є і екстрені відключення.

Чим люди займаються в темряві


Люди, з якими ми поговорили, часто розповідали, що коли вдома немає світла, вони грають у настільні ігри, читають книги, займаються музикою або... накладають на ноги шини.

Наталя, молодша сестра якої вчиться на лікаря, часом виступає манекеном. Сестра тренується на ній накладати шини для іммобілізації, і це вони часто роблять у вільний час, при свічках та ліхтариках, коли немає світла. Результат виходить такий:

Але не всі залишаються вдома, і йдуть займатися собою туди, де світло таки є.

Класно ввечері, коли немає світла, проводити час у студіях розтяжки. Ти наче й відпочиваєш морально, і проводиш час із користю. Також з чоловіком ми граємо в ігри, з собаками гуляємо, або йдемо в сусідній район в магазин, купуємо продукти. Тобто, стараємось проводити час плюс мінус із користю. Але точно не лягаємо спати, – розповіла про себе Анна.

А от Богдан купив собі гру Minecraft, і коли зовсім немає зв'язку, так розважається. Ще один наш читач Андрій каже, що у нього вдома так: люди сплять, їдять, дивляться заздалегідь завантажені фільми. А ще він рубає дрова, при денному світлі чи з ліхтариком, малює та пише вірші.

Собі приділяє час і Влада. Вона зайнялась кундаліні-йогою і так розслабляється в темряві при свічках. Більше стало часу і для родини.

Почала більше спілкуватися з сім'єю. Це класна можливість, мені дуже приємно, що ми почали говорити про нас, про наші проблеми. Я багато чого відкрила про себе. Також ми почали слухати один одного. Багато зараз говоримо про наші історії, історії наших батьків, бабусь і дідусів, – каже Влада.

Так, для багатьох відключення електроенергії стали можливістю зблизитися із рідними ще більше, зайнятися собою і спробувати щось нове. Під час повномасштабної війни знайти спосіб розслабитися важко, і кожен з нас переживає надскладні часи. Але такі моменти дозволяють зупинитися, набратися сил, щоб з ними працювати далі, допомагати Україні, Силам оборони та всім, хто бореться за життя з російським окупантом.

Раніше ми вже розповідали, як відправити власний гуманітарний кошик у щойно звільнені населені пункти Херсонщини, Харківщини і Донеччини. Також ми писали про приклади того, як живе та бореться країна у часи енергетичних викликів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.