Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Без світла та газу? Що чекає на українців за несплату рахунків за комуналку

Розповідаємо, чи можуть українцям відключити електроенергію та газ за несплату рахунків за комунальні послуги

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чи можуть залишитись українці без газу та світла за борги за комуналку

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Від початку війни Росії проти України, багато українців втратили роботу та не мають змоги завжди вчасно сплачувати рахунки за комунальні послуги.

Чи будуть відключати боржників від електрики та газу, у своєму інтерв'ю розповів колишній міністр із питань житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко.

Борги за комуналку

На період воєнного стану в Україні боржників не будуть відключати від електрики та газу, але платіжна дисципліна повинна бути у споживача, наскільки це можливо.

"Те, що споживачам не будуть відключати газ та електрику, зовсім не означає, що можна й надалі накопичувати борги за несплату. Люди повинні розуміти, якщо немає грошей – немає товару. Це як з мобільним зв'язком, тариф закінчився – зв'язку немає", – каже Кучеренко.

Якщо всі споживачі накопичуватимуть борги за комунальні послуги, то українські шахтарі, електрики, енергетики не отримуватимуть зарплату. Це може привести до масових звільнень та нестачі робочої сили у цих сферах. Якщо людина дійсно втратила джерело заробітку та не може влаштуватись на іншу роботу, то має по повній програмі запрацювати механізм субсидій.

Чи можуть боржники втратити житло

Наразі в Україні забороняється зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх несплати або оплати не в повному обсязі. Така вимога діє відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05.03.2022 № 206.

У Мінреінтеграції звернулись до надавачів послуг та закликали з розумінням ставитися до тих, хто наразі не може оплачувати та погашати борги за надані послуги.

Заборонено стягувати борги за комуналку

В Україні набув чинності закон, згідно з яким заборонено стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги в період дії воєнного стану. Згідно з документом, заборонено стягувати заборгованість за житлово-комунальні послуги з таких категорій українців:

  • з тих, хто мешкає у територіальних громадах, розташованих у районах проведення військових (бойових) дій.
  • з тих, що перебувають або перебували в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) відповідно до переліку, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Раніше ми розповідали, що буде з вартістю комунальних послуг до кінця року. Також ми писали, хто може подати заявку на субсидію на комуналку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.