Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Європа більше не залежить від російського газу: як вдалося "обіграти" Путіна

Споживання російського газу в Європі впало у п’ять разів, оскільки знайшлася альтернатива

Фото: РБК. Коллаж: Pro Гроші

Урсула фон дер Ляйєн назвала обсяги скорочення споживання російського газу

Фото: РБК. Коллаж: Pro Гроші

Незважаючи на погрози Володимира Путіна повністю припинити поставки газу в Європу, що мало би, за його логікою, спричинити енергетичний колапс, особливо напередодні опалювального сезону, країни ЄС змогли знайти альтернативу російському ресурсу і зменшити потребу в ньому.

Про це розповіла голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн, виступаючи в Європарламенті.

Вісім місяців війни в Україні та періодичні погрози Росії відключити транспортування газу змусили Європейський Союз переглянути шляхи забезпечення держав цим ресурсом. Експерти прогнозували, що для оптимального та безболісного переходу з російського газу на сировину з інших джерел потрібно витратити кілька років.

Проте минуло всього вісім місяців, а Європа змогла знайти заміну для двох третин всього обсягу ресурсу, який поставляла Російська Федерація. За словами Урсули фон дер Ляйєн, цей результат став можливим завдяки скоординованості між країнами-членами ЄС, спільній роботі задля швидкого створення альтернативних шляхів видобутку і постачання.

Між державами існувало єдине розуміння, навіщо настільки екстрено скорочувати енергетичну залежність. Нагадаємо, Газпром погрожував припинити транспортування газу до Європейського Союзу на фоні можливого ухвалення рішення щодо цінових обмежень на блакитне паливо.

Як було наголошено головою Єврокомісії, масштабний перехід на інших постачальників дався "великою ціною". Про що йшла мова, вона не уточнила.

На скільки вдалося урізати споживання

Відповідь на це питання дав директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко, який проаналізував дані за останній місяць. Згідно результатів, відбулося п’ятикратне зменшення споживання газу, а саме з понад 40% до 8%.

За словами Харченка, відсоток продовжує падати. Невдовзі, якщо Європа зможе пришвидшитись, показник впаде до нуля. Ця ймовірність означає, що бюджету Росії буде завдано сильний удар, особливо на фоні грудневого нафтового ембарго. Зауважимо, левова частка надходжень до казни залежала якраз від продажу блакитного палива і нафтопродуктів.

У 2021 році доходи РФ оцінювалися у 110 млрд доларів за реалізацію нафти. Після введення санкцій та ембарго ця сума різко зменшиться – втричі або й більше. Постає питання, чи стане вигідним для Володимира Путіна ремонт і відновлення "Північних потоків", які пошкодилися внаслідок вибухів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що перші фото та відео пошкодженого "Північного потоку-1" зʼявилися у Мережі. Також ми повідомляли, що "Сахалін-1" більше не видобуває нафту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.