Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

"Газпром" знову погрожує зупинити поставки російського газу в ЄС – причина

Москві не подобається ініціатива країн Заходу, в результаті якої Росія втратить дохід від експорту

Колаж: Pro Гроші

Олексій Міллер погрожує, що "Газпром" припинить поставки в Європу

Колаж: Pro Гроші

"Газпром" погрожує повністю припинити постачання російського газу до Європейського союзу, якщо країни-члени ухвалять рішення про введення стелі цін.

Про це заявив голова "Газпрому" Олексій Міллер у коментарі російським журналістам.

Міллер вважає, що введення обмеження цін на газ з Росії нібито "порушує умови контрактів".

"Ми керуємося тими контрактами, які підписані. Таке одностороннє рішення – це, звичайно ж, порушення суттєвих умов контракту, яке спричиняє припинення поставок", – сказав глава "Газпрому".

Чому в ЄС не можуть погодити стелю цін на російський газ

Ідею запровадження граничних цін на російські нафту та газ було озвучено на саміті лідерів G7 (Великобританія, Італія, Канада, Німеччина, Франція, США, Японія) наприкінці червня. Таким чином країни "Великої сімки" заявили про плани скоротити доходи Москви від продажу нафти.

Обговорення цього питання відновилося після заяв російського диктатора Володимира Путіна щодо планів анексувати нові українські території, які він озвучив у другій половині вересня.

Ініціативу вирішили включити до чергового пакету санкцій ЄС, проте план зіткнувся з багатьма перешкодами. Зокрема проти такої ідеї виступили кілька країн.

Проте, очікується, що наступного тижня Брюссель оприлюднить пропозиції щодо початку спільної купівлі газу протягом кількох місяців та розробки альтернативного орієнтиру ціни на газ у рамках заходів щодо приборкання зростання цін на енергоносії.

Через те, що нинішні ціни на газ майже на 90% вищі, ніж рік тому, більшість країн ЄС прагнуть встановити граничну ціну на паливо, але їм важко досягти згоди щодо того, в якій формі це має бути – будь то обмеження ціни на газ. весь газ, або трубопровідний газ, або тільки газ, що використовується для виробництва електрики.

У Мінфіні США раніше повідомили, що країни G7 планують три етапи обмеження цін на російську нафту і нафтопродукти. Спочатку обмеження будуть накладені на сиру нафту, пізніші будуть зосереджені на дизельному паливі та згодом – на менш цінних нафтопродуктах.

Раніше ми писали, що президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган дав зелене світло російському газовому хабу на території своєї країни. Також ми розповідали, що у Росії різко впали доходи від експорту нафти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.