Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ЄС хоче швидше обмежити ціни на російську нафту – коли РФ чекає удар

Ексклюзивні джерела Bloomberg розповіли деталі домовленостей про обмеження цін на нафту РФ

Фото: "Роснафта", Pexels. Колаж: Pro Гроші

ЄС намагається якнайшвидше обмежити ціни на нафту

Фото: "Роснафта", Pexels. Колаж: Pro Гроші

Країни Європейського Союзу поспішають із обмеженнями цін на російську нафту на тлі нових заяв Путіна і хочуть запровадити їх протягом кількох тижнів.

Про це повідомляє інформаційне агентство Bloomberg.

Анонімні джерела агентства розповідають, що ця ініціатива, напевно, стане частиною нового пакету санкцій, однак план зіштовхнувся з багатьма перешкодами попри значні зусилля Єврокомісії та деяких держав.

Справа в тому, що рішення про запровадження санкцій проти агресора вимагає одностайності, а у кожного члена ЄС свої енергетичні потреби, якими вони не готові поступатися.

Зазначається, що країни ЄС зустрінуться з Єврокомісією вже у вихідні та обговорять нові санкції, які крім обмежень для нафти передбачають нові заходи проти осіб і секторів в Росії, таких як технології та предмети розкоші.

Співрозмовники Bloomberg наголошують, що узгодити потрібно ще безліч деталей, зокрема ціну, яка має стати лімітом і як саме це працюватиме.

Також незрозуміло, як цей ліміт має працювати паралельно з ембарго ЄС на російську нафту і забороною на послуги, необхідні для її доставки, узгодженими раніше.

Граничний рівень цін має бути обов’язково узгоджений до початку зими, оскільки попередні заходи ЄС набудуть чинності 5 грудня.

Хто гальмує процес?

Головним питанням та проблемою залишається Угорщина на чолі із проросійським прем’єр-міністром та другом Путіна Віктором Орбаном.

Також поки не зрозуміло, чи буде таке обмеження цін взагалі ефективним, оскільки деякі покупці російської нафти, зокрема Китай та Індія, відмовились приєднатись до ініціативи.

Однак офіційні особи США впевнені, що обмеження цін на "чорне золото" може спрацювати навіть за цих умов.

Агентство наголошує, що для ухвалення цих обмежень держави-члени ЄС мають відкласти національні інтереси на користь європейської солідарності

Наприклад, такі країни, як Греція, Кіпр і Мальта, можуть спробувати захистити свою промисловість від цих заходів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, на скільки Росії ще вистачить запасів нафти і газу і розповідали, яка країна має шанс заробити на продажі енергоресурсів цього року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.