Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Віялові відключення світла: українцям розповіли, коли запровадять і хто буде без світла

На фоні дефіциту в енергосистемі Україна вже імпортувала електроенергію з Євросоюзу, однак європейська електрика значно дорожча

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко пояснив, коли українцям почнуть вимикати світло

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже у липні-серпні можуть запровадити віялові відключення світла. Причина полягає у дефіциті потужності в енергосистемі.

Про це заявив в етері телемарафону директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

За його словами, зараз в українській енергосистемі виникає дефіцит у пікові години, а тому вже у липні-серпні в Україні, ймовірно, знову почнуть відключати електроенергію.

"Судячи з усього найперше обмежать бізнес і відповідно буде два виходи: імпортувати з Європи або взагалі не працювати. Проте європейська електрика у 2-2,5 рази дорожча ніж в Україні", – зазначив він.

Олександр Харченко також додав, що Україна вже у терміновому порядку імпортувала електроенергію з Румунії та Польщі, щоб покрити дефіцит споживання.

Зважаючи на це, українців вже просять економніше споживати електроенергію. Так, з 19.00 до 22.00 громадянам слід використовувати меншу кількість електроприладів.

Коли українцям підвищать тариф на світло

У Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) пропонують, щоби з 1 червня побутові споживачі платили за світло2,88 грн за кВт-год.

Пояснюється, що переглядати тариф потрібно, аби отримати додаткове фінансування на відновлення енергосистеми, яка зазнала серйозних пошкоджень після обстрілів росіян восени та взимку.

Який ринковий тариф на електроенергію

Його розмір становить 5,5 гривні за кіловат-годину для населення. Натомість зараз українці сплачують:

  • 1,44 грн/кВт-год, якщо споживати до 250 кВт на місяць;
  • 1,68 грн/кВт-год, якщо споживати понад 250 кВт на місяць.

Що буде із субсидіями

За словами народного депутата Олега Семінського, перегляд тарифів не вплине на призначення субсидій. До того ж через зростання витрат на комуналку, кількість субсидіантів може навіть збільшитися. Тому найбіднішим українцям у жодному випадку не доведеться більше платити за комуналку.

Раніше ми писали, чи подорожчали комунальні послуги для українців за рік війни. Також ми розповідали, з кого не будуть стягувати борги за комуналку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.