Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям розповіли про відключення електроенергії – коли знову сидітимемо без світла

Експерт Олександр Харченко пояснив, чому Україні не вдасться уникнути відключень електроенергії навіть у разі відсутності ракетних обстрілів

Віялові відключення світла в Україні, ймовірно, знову запровадять влітку через заплановані масштабні роботи на атомних блоках. Тож дефіцит в енергосистемі точно неминучий.

Про це заявив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

За його словами, обмеження щодо постачання електроенергії розпочнуться у липні-серпні.

"Я впевнений, що без дуже значних зусиль ми, найімовірніше, не уникнемо відключень електроенергії у другій половині липня та в серпні. Літній пік споживання практично нічим покривати", – зазначив він.

Дефіцит генерації можна буде частково перекрити імпортом близько 1 ГВт – це потужність, яку країна може придбати з-за кордону. Однак заплатити за експорт доведеться значні кошти.

"Але попередні розрахунки показують, що цього буде недостатньо, і доведеться запускати енергоблоки, які можуть працювати тільки на газу", – додав експерт.

Проблема у тому, що якщо використовувати "блакитне паливо" для роботи енергоблоків, то Україна стикнеться з проблемою накопичення газу для наступного опалювального сезону. Оскільки тоді знадобиться 2 млрд куб м газу – ресурсу власного видобутку точно не вистачить.

Яка ситуація зі світлом зараз

Попри те, що російські війська продовжують обстрілювати територію України ракетами та дронами, енергосистема з початком весни працює без значних перебоїв. Хоча після масштабних атак восени та взимку українські енергооб'єкти зазнали серйозних пошкоджень, відновити стабільну роботу вдалося зокрема завдяки активній міжнародній підтримці.

Також на стабільність роботи енергосистеми вплинули:

  • ефективна робота ППО;
  • введення в роботу усіх дев'яти атомних енергоблоків, які зараз є в розпорядженні України;
  • аномально тепла зима, яка дозволила не вмикати додатковий електрообігрів;
  • підвищення рівня річок, що дозволило повніше використати гідроенергетику;
  • сонячні дні, що дозволили ефективніше використовувати сонячні електростанції.

Раніше сайт Pro Гроші писав, коли українцям озвучать нові тарифи на електроенергію Також ми розповідали, чому Україна зменшила імпорт електроенергії в ЄС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.