Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нафта дешевшає вже три тижні – чого чекати від цін далі

Аналітики розповіли, що відбувається на енергетичному ринку і чого очікувати до кінця року

Фото: Unsplash, Нафтогаз. Колаж: Pro Гроші

Нафта подовжує дешевшати кожного дня

Фото: Unsplash, Нафтогаз. Колаж: Pro Гроші

Ціни на нафту у п’ятницю, 16 вересня, дещо піднялися, але аналітики очікують їх тижневе зниження. Прогноз ґрунтується на побоюваннях різкого зростання процентних ставок, яке загальмує глобальний ріст і вдарить по попиту на паливо.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Ф’ючерси на еталонну нафту Brent піднялися на 0,3%, до 91,08 доларів за барель, але в динаміці за тиждень – впали на 1,9%. Ф’ючерси на "чорне золото" марки WTI виросли на 0,1% і становлять 85,20 доларів за барель, але за тиждень вони знизилися на 1,9%.

Аналітик CMC Markets Леон Лі розповів, що ранкове зростання цін можна характеризувати виключно як короткострокову корекцію.

Справа в тому, що наступного тижня ФРС підвищить процентні ставки на 75 або 100 базисних пунктів і створиться ризик того що ціни на нафту можуть впасти ще нижче.

Що відбувається з цінами?

Обидва вида нафти дешевшають вже третій тиждень поспіль. Однією з причин є сильний долар, який робить ресурс дорожчим для покупців з іншими валютами.

Ринок вже готується до підвищення відсоткової ставки в США, на інвесторів також вплинув прогноз Міжнародного енергетичного агентства про майже нульове зростання попиту на нафту.

"Фундаментальні показники нафти як і раніше в основному негативні, оскільки перспективи попиту в Китаї залишаються під великим питанням, а боротьба ФРС з інфляцією, схоже, готова послабити економіку США", - каже експерт OANDA Едвард Мойя.

А от аналітик Commonwealth Bank Вівек Дхар вважає, що до кінця року ринки нафти будуть посилюватись і ціна на Brent повернеться до 100 доларів за барель.

У четвертому кварталі 2022 року ціни на нафту можуть отримати підтримку через обговорення членами ОПЕК+ скорочення видобутку на засіданні, яке заплановане на жовтень.

До речі Кабінет міністрів вважає, що у 2023 році ціни на "чорне золото" продовжать падіння і середні вартість встановиться на рівні 94,3 долари за барель.

Раніше ми також писали, які нафтогазові компанії вийшли з ринку Росії і розповідали, у якій країні знаходяться найбільші запаси нафти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.