Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вихід Росії з "зернової угоди": які наслідки це матиме для України та світу

Українське зерно вже замінили постачальники з інших країн, зокрема й Росія

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українське зерно доведеться транспортувати автомобільними та залізничними шляхами, що означатиме зменшення обсягів поставок

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Вихід Росії з угоди про постачання зерна негативно вплине на український аграрний сектор, однак світові запаси ніяким чином не постраждають. Потенційно вигідні для України маршрути стануть недоступними й тому доведеться шукати альтернативу.

Про це повідомляє інтернет-видання The Economist.

Яка ситуація на світовому ринку зерна після виходу Росії з угоди

Коли Росія оголосила про вихід з експортної угоди з Україною, вплив на вартість пшениці був мінімальним. Ринок очікував рішення Росії, а торгівля з Чорноморського регіону скорочувалася з травня, коли Росія обмежила доступ суден до порту "Південний", який був важливим хабом для українського експорту продовольства морським шляхом.

Хоча існує ймовірність відновлення угоди, переговори є складними. Росія прагне пом'якшити обмеження для деяких своїх державних установ, таких як "Россельхозбанк", посилаючись на звільнення від західних санкцій у секторах продовольства та добрив. Якщо нова угода буде досягнута, вона, швидше за все, буде нестабільною і короткостроковою.

З усім тим, очікується, що глобальний вплив буде обмеженим. Світові постачання пшениці, стимульовані високим експортом з Австралії та Росії, а також збільшенням постачання з Канади після тогорічної посухи, призвели до формування достатніх резервів. Світові запаси зерна, які знижувалися роками, можуть нарешті зрости у 2023 році. Крім того, очікувані рекордні продажі кукурудзи з Бразилії можуть допомогти заповнити прогалину, утворену дефіцитом в Україні.

Які наслідки розриву "зернової угоди" очікують на Україну

На Україну очікують високі витрати, пов'язані з альтернативними експортними маршрутами, такими як залізничні та річкові перевезення через Європу, які змусять українських фермерів знизити ціни, що може перешкодити майбутній посівній. Конфлікт, що триває, вже спричинив значне падіння обсягів вирощеного в Україні зерна, які, за оцінками, на 35-40% нижчі за довоєнний рівень.

Збільшення залежності від цих альтернативних маршрутів може також призвести до загострення відносин між Україною та сусідніми східноєвропейськими країнами, оскільки український продовольчий експорт конкурує з місцевою сільськогосподарською продукцією за сховища, транспортну інфраструктуру та портові потужності.

У довгостроковій перспективі роль України як великого постачальника продовольства може зменшитися, що потенційно призведе до негативних наслідків для глобальної продовольчої безпеки. На Україну зазвичай припадає значна частка світового експорту пшениці та кукурудзи, приблизно 10% та 10-15% відповідно.

Минулого року вдалося уникнути масштабної продовольчої кризи завдяки відновленню українського експорту та сприятливим врожаям у світі.

Раніше ми повідомляли, що Росія збирається вийти із "зернової угоди". Також ми розповідали, що Зеленський запропонував продовжувати "зернову угоду" без участі Росії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.