Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зеленський запропонував продовжити зернову угоду без Росії – що відомо

Президент України пояснив, як можна забезпечити роботу зернового коридору без Москви

Фото: УНІАН, Офіс президента, сайт Кремля. Колаж: Pro Гроші

Зеленський назвав спосіб продовжити зернову угоду

Фото: УНІАН, Офіс президента, сайт Кремля. Колаж: Pro Гроші

Президент України Володимир Зеленський відреагував на вихід РФ із зернової угоди. Він наголосив, що в Києва не було жодних домовленостей з Москвою. А також зазначив, що чорноморський коридор можна використовувати навіть без Росії.

Про це президент сказав в інтерв’ю африканським журналістам, повідомив прессекретар Зеленського Сергій Никифоров.

Президент пояснив, що існувало дві угоди щодо роботи зернового коридору:

  • Україна, Туреччина, ООН;
  • Росія, Туреччина, ООН.

"Тому, коли Росія каже, що вона зупиняє, – вона зриває свої домовленості з Генсеком ООН Гуттерішем і з Президентом Ердоганом. Не з нами. У нас не було ніяких з ними домовленостей", – пояснив Зеленський.

Що буде з експортом українського зерна далі

Президент заявив, що після заяв з РФ дав розпорядження українському Міністерству закордонних справ підготувати офіційні сигнали до Організації Об’єднаних Націй і до Туреччини. Це робиться для того, щоб вони відповіли Україні щодо готовності продовжувати зернову ініціативу.

Зеленський не виключив, що зерновий коридор зможе працювати й без участі в ньому Росії.

"Навіть без РФ треба робити все, щоб ми могли використовувати цей чорноморський коридор. Ми не боїмося. До нас звернулися компанії, які є власниками кораблів. Вони сказали, що вони готові, якщо Україна відпустить, а Туреччина буде пропускати, – то всі готові продовжувати постачання зерна", – зазначив президент.

Що відомо про припинення зернової угоди

11 липня в порту Одеси завантажили останні два балкери, які очікували на відряджання в межах Чорноморської зернової ініціативи. При цьому в українському Мінінфраструктури заявили, що протягом останніх кількох місяців зерновий коридор фактично не працює.

Вже за тиждень прессекретар російського президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що зернова угода зупиняється з 18 липня. Він додав, що Росія повернеться до її реалізації, як тільки "буде виконано російську частину домовленостей щодо зернової угоди". Як відомо, Росія вимагає повторного підключення російського сільськогосподарського банку "Россельхозбанк" до міжнародної платіжної мережі SWIFT.

Факт припинення зернової угоди підтвердив і президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган. 17 липня він сказав, що "зернова угода пішла в історію", однак анонсував переговори з Путіним щодо продовження вивезення зерна Чорним морем.

Раніше ми писали про те, що Україна та Молдова погодили нові тарифи на перевезення зерна. Також ми писали про те, що буде з гривнею, якщо роботу "зернового коридору" зупинять.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.