Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відмова від експорту енергії: які наслідки чекають ЄС та скільки втрачає Україна

На експорті електроенергії Україна могла заробляти 150 млн доларів щомісяця

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Країни Європейського Союзу планувати пережити зимові місяці завдяки дешевій українській електриці

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

10 жовтня під час масованих обстрілів 4 ракети влучили у Бурштинську ТЕС, яка розташована в Івано-Франківську та єдина в Україні генерує електроенергію за європейськими стандартами. Після пошкодження уряд прийняв рішення зупинити на невизначений час експорт ресурсу до Європи.

Це призведе до фінансових втрат, про що повідомляє видання "КП в Україні".

Наслідки обмеження експорту в Європі

Бурштинська ТЕС розташована на перетині ліній електропередач, що з'єднують нашу державу з Румунією, Угорщиною і Словаччиною. Станція генерувала електрику та продавала її Європейському Союзу, який міг користуватися дешевою електроенергію замість власної дорогої. Для порівняння – спотова ціна у Румунії за МВтч станом на кінець літа становила 494 євро, тоді як в Україні вона дорівнювала всього 71 євро.

Завдяки нашому експорту ЄС планував пережити зиму на фоні відмови від російського газу. Процес пройшов би менш відчутно і вийшов би дешевше за рахунок української електроенергії. Тепер країнам Європейського Союзу доведеться відмовитися і забезпечувати власні потреби своїми силами.

Звісно, не можна говорити про залежність Європи від нашого ресурсу, оскільки обсяги постачання були невеликими. Тим не менше, Молдова буде змушена повернутися до попередньої угоди з Придністров'ям, яке підпорядковується проросійській владі, оскільки більше не зможе диверсифікувати постачання електроенергії.

Що втратить Україна без експорту енергоресурсів

Знову-таки, обсяг не можна назвати значним, проте навіть за один місяць, наприклад, у вересні, бюджет вдалося поповнити на 150 мільйонів доларів. Лише від Румунії і Словаччини Україна отримувала прибуток у розмірі 40 мільйонів євро.

Звісно, за кілька місяців уряд все-одно призупинив би експорт електроенергії, бо з настанням зими і опалювального сезону споживання електрики всередині країни зростає. Оскільки власні потреби будуть тільки збільшуватися з підходом морозних днів, у державі не залишилося б вільних потужностей для виробництва електроенергії та одночасно її продажу закордон.

Тим не менш, лише за кілька місяців держбюджет міг поповнитися на десятки мільйонів доларів. Тепер на цю суму сподіватися не варто.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ціни на нафту можуть ще більше знизитись. Також ми повідомляли, що курс долару майже досяг 20-річного максимуму на фоні ескалації війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.