Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Євросоюзі хочуть обмежити вартість російського дизеля – якою буде ціна

Обговорення цього питання в Європейському Союзі планують вже 27 січня

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Європі можуть обмежити ціну на дизель з РФ

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Європейський Союз може запровадити нові обмеження для Росії. Цього разу вони стосуватимуться цін на дизельне пальне.

Про це повідомляє Bloomberg.

За даними джерел агентства, Євросоюз планує обмежити ціну на експортне пальне високого класу з Росії до 100 доларів за барель. Зокрема, на дизельне пальне.

Крім того, ЄС вивчає можливість встановити ліміт цін на російські нафтопродукти, які торгуються зі знижкою. Наприклад, на мазут. Вартість становитиме 45 доларів за барель.

Видання зазначає, що переговори ускладнюються зусиллями ЄС збалансувати дві конкуруючі цілі: обмеження російських доходів і запобігання стрибкам цін або дефіциту ключових продуктів на світовому ринку.

Дипломати ЄС почнуть обговорювати це питання вже 27 січня.

Обмеження цін на російську нафту

5 грудня 2022 року країни G7 у відповідь на агресію проти України заборонили надання низки послуг, включаючи судноплавне страхування та торгове фінансування, повʼязані з морськими перевезеннями нафти російського походження. Водночас від ембарго звільнили постачання нафти за ціною 60 доларів за барель і нижче.

Такі ж обмеження для російських нафтопродуктів набудуть чинності вже з 5 лютого 2023 року. Гранична ціна на них поки що не оголошена, однак ця ситуація може досить швидко змінитися.

Останні два десятиліття приблизно 60% експортних надходжень Росії припадає на виторг від продажу нафтогазових ресурсів. Доходи від продажу нафти й газу в середньому складають понад 40% у структурі федерального бюджету. Наприклад, відомо, що від початку повномасштабного вторгнення в Україну 152,2 млрд доларів надійшли у казну країни-агресора. Ці гроші разом з іншими надходженнями Росія витрачала на закупівлю ракет та забезпечення армії.

Західні санкції щодо російського пального прискорюють зміну глобальних енергетичних потоків. Однак варто розуміти, що Росія може знайти шляхи обходу санкцій. Ворог продаватиме ресурс країнам третього світу, а звідти його відправлятимуть вже справжнім покупцям на ринку.

Раніше ми писали, що одна з країн ЄС більше не отримує нафту РФ. Також ми пояснювали, що буде з цінами на нафту після запровадження ембарго проти РФ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.