Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні знову збільшилося споживання електроенергії – в чому причина

Після кожної наступної атаки росіян по енергетичній інфраструктурі відновлення стає все складнішим

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні продовжує тривати графік погодинних відключень світла

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Станом на 22 січня на 11:00 дефіцит потужності споживання електроенергії залишається дещо більшим, ніж учора. Все через пошкодження електростанції та високовольтної мережі, які отримали чимало ударів від російської армії 14 січня, а також похолодання.

Про це пише Укренерго.

"Завдяки вихідним, попри похолодання, до всіх обленерго доведені дещо більші, ніж учора, ліміти споживання на всю добу. Перевищення лімітів призводить до ризиків створення аварійних ситуацій в енергосистемі. Тому для їх попередження застосовуються аварійні відключення", – йдеться у повідомленні.

Також у прифронтових районах Донеччини через бойові дії знову були пошкодження у мережах оператора системи розподілу. У компанії стверджують, що після кожної наступної атаки росіян по енергетичній інфраструктурі відновлення стає все складнішим та триває довше.

Коли може покращитися ситуація зі світлом

Раніше ми вже писали, що після останньої масованої атаки РФ в Україні виник гострий дефіцит електроенергії. Пошкодження виявилися досить серйозними, а тому позитивних змін варто чекати не раніше ніж у середині лютого.

"Зараз триває відновлення цих об'єктів. Але коли ми говоримо про генерацію, то тут дуже швидке відновлення неможливе. Йдеться про тижні. Я думаю, перші результати відновлення цих енергоблоків ми відчуємо десь у середині лютого, на другому-третьому тижні лютого", – спрогнозував директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Це вже не перша атака на об'єкти генерації. Практично всі електростанції зазнавали пошкоджень і до цієї атаки.

"Найскладніша ситуація – Київ та прифронтові райони. Безумовно, Херсон, частина Харківщини у дуже складній ситуації. Також непроста ситуація на Одещині. Це найбільш уражені та дефіцитні райони", – розповів Харченко.

Обленерго порушують правила відключень світла?

Через численні скарги українців на дискримінаційні відключення світла Національна комісія, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, перевірить роботу семи обленерго.

За останній час найбільше споживачів поскаржилися на роботу таких обленерго:

  • ПРАТ Волиньобленерго;
  • ПРАТ ДТЕК Київські електромережі;
  • ПрАТ ДТЕК Київські регіональні електромережі;
  • АТ ДТЕК Одеські електромережі;
  • АТ Полтаваобленерго;
  • АТ Прикарпаттяобленерго;
  • АТ Хмельницькобленерго.

У грудні 2022 року в Україні вже перевіряли справедливість відключень електроенергії. Тоді зафіксували 193 порушення. Серед лідерів за кількістю порушень тоді опинилися такі постачальники електроенергії:

  • Волиньобленерго;
  • ДТЕК Київські регіональні електромережі;
  • Полтаваобленерго;
  • ДТЕК Київські електромережі;
  • Тернопільобленерго;
  • Чернігівобленерго.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як працюватиме нова схема електроживлення в Києві. Також ми розповідали, у яких областях почали застосовувати аварійні відключеннясвітла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.