Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні впав видобуток газу: наскільки і чи переживемо ми зиму

Очільник "Нафтогазу" Вітренко заявив, що ситуація, коли у приватних компаній справи йдуть краще, обернулася навпаки

Фото: Уніан, "Нафтогаз". Колаж: Pro Гроші

Видобуток газу впав, хоча й не критично

Фото: Уніан, "Нафтогаз". Колаж: Pro Гроші

Повномасштабна війна принесла за собою збитки в усі сфери економіки України. Попри те, що кожна компанія намагається втриматись і зменшити втрати, видобуток газу впав. А це створює приводи для хвилювання перед новим опалювальним сезоном, який вже нарекли найважчим за 31 рік Незалежності України.

Тож яка ситуація з блакитним паливом зараз? Про неї розповів голова правління компанії "Нафтогаз" Юрій Вітренко, передає "Інтерфакс-Україна".

У приватних компаній гірше, ніж у держави

Як пояснив Вітренко, падіння видобутку дійсно відбулося, хоча воно й не критичне. Зокрема, сам "Нафтогаз" має значно кращі показники, ніж приватні компанії. Хоча зазвичай все відбувається навпаки.

"Загалом у нас падіння до довоєнного часу приблизно на 2%. Це навіть краще, ніж у приватних компаній, у яких зазвичай усе краще, – у них падіння 11%, а у нас 2%, тобто набагато менше", – заявив голова "Нафтогазу".

Він додав, що переважно падіння видобутку є у східних регіонах країни. У західних же навпаки він збільшується. Крім того, не зупинялися стратегічні проєкти, такі, як горизонтальне буріння, освоєння нетрадиційних колекторів тощо.

Вітренко наголосив, що за рахунок деокупованих територій на Сході є шанси на збільшення об'єму запасів блакитного палива, який був до повномасштабної війни з РФ.

"На тих територіях, які нещодавно були звільнені, видобуток, який ми можемо отримати додатково, становить близько 1 млн куб. м на добу і навіть більше. Це фактично дає нам можливість повернутися до рівня видобутку, який у нас був до початку повномасштабної війни", – розповів Вітренко.

Та навіть якщо це станеться, українцям слід готуватися до складнощів під час нового опалювального сезону. Як ми писали раніше, держава робить усе, аби газу на зиму вистачило. Але в умовах війни гарантій стабільності і безпеки немає, а тому кожен повинен готуватися до зниження температури в оселях, додаткових джерел тепла і світла та великої економії. При цьому відомо, що тарифи на комунальні послуги підіймати на цей сезон не будуть.

Що має зробити кожен перед опалювальним сезоном

Раніше ми спілкувалися з директором енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова Володимиром Омельченко, який пояснив, що універсального правила немає, бо кожна область має різний ступінь руйнувань та наближеності до лінії фронту. Тому загалом треба орієнтуватися на рішення і поради місцевих рад.

Але загалом вже зараз треба подбати про утеплення оселі, зокрема перевірити вікна та двері, якщо є проблеми з квартирою, то за можливості тимчасово переїхати за місто, а також подбати про альтернативні джерела світла і тепла, якщо основні зникнуть у ході бойових дій.

Раніше ми також розповідали, хто може не платити за комуналку під час війни і чому Велика Британія вимушена скасувати мораторій на видобуток сланцевого газу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.