Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Опалювальний сезон 2022-2023: коли почнеться та до чого готуватися українцям

Експерти стверджують, що ця зима буде найважчою для країни та людей, а тому варто утеплити свою оселю

Колаж: Pro Гроші

Температура в будинках буде не такою високою, як зазвичай

Колаж: Pro Гроші

До опалювального сезону в Україні залишилося не так багато часу, однак у цьому році впевненості в його стабільності не так багато. Більшість людей хвилюють питання про те, коли саме будинки отримають тепло та й чи отримають його взагалі.

Ми дізнались, коли та як стартує в Україні опалювальний сезон.

В Україні опалювальний сезон запланували на 15 жовтня. Однак змінити це можуть лише погодні умови. Адже згідно з затвердженими Кабміном правилами, опалювальний сезон починається лише тоді, коли протягом трьох діб на вулиці нижче 8 градусів тепла.

Якої чекати температури?

Тепло в оселях українці отримають вчасно, однак влада вже зараз готує населення до того, що температура буде не такою високою, як зазвичай. За словами міністра розвитку громад і територій Олексія Чернишова, зима буде доволі складною. Однак тарифи на тепло не зміняться.

"Ми маємо відвикнути жити взимку з відкритими вікнами та обігрівати вулицю. Вважаємо, що оптимальна температура в оселі має коливатися в межах 18-20 градусів, але в жодному разі не нижче 16 градусів", – стверджує міністр.

Як влада готується до зими

Дві третини регламентних робіт з підготовки до опалювального сезону вже виконані, каже Олексій Чернишов. Також влада відновлює всі пошкодження, які завдає російська армія.

Через війн постраждало більше 300 об’єктів теплопостачання, а саме:

  • 316 котелень;

  • 10 ТЕЦ;

  • 1 ТЕС.

Однак вже більше 100 котелень, які знаходяться на більш-менш безпечних територіях України, відновили.

Чи вистачить газу?

Влада стверджує, що робить все необхідне, аби Україні вистачило газу на зиму. Однак вони націлені на поступове зниження споживання. В багатьох газових котельнях вже встановлюють додаткові твердопаливні котли, які розраховані на наявне у регіоні паливо – вугілля, торф, дрова, солому, пелети.

"Це не дуже складно і не дуже дорого. Дав доручення створити баланси місцевих видів палива, щоб мати вичерпне розуміння по регіонах – чим можна замістити газ", – говорить міністр й додає, що вже найближчими роками Україна зможе відмовитись від закупок імпортного газу, адже нашій країні повинно вистачати власного видобутку.

Перевірте власну оселю

Українцям і самостійно варто ретельно підготуватися до нового опалювального сезону, адже він має бути найскладнішим. Перевірте стан вікон, під’їздів, дахів та інших частин будинку. Все це може впливати на втрату тепла у ваших оселях.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.