Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Усе через примхи енергетиків? Чому у трьох регіонах країни світло зникає частіше, ніж в інших

Українцям пояснили, чому у деяких областях світло вимикають так само часто, як у прифронтових зонах

Фото: УНІАН, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

З чим пов'язані часті відключення світлах у регіонах, які далеко від зони бойових дій

Фото: УНІАН, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

Жителі деяких регіонів України скаржаться на занадто часті відключення світла, які можуть відбуватися не тільки у рамках стабілізаційних відключень. Скарги надходять, зокрема, від жителів Київської, Одеської та Дніпропетровської областей.

Про це повідомляє пресслужба Держенергонагляду.

У відомстві зазначають, що з початку 2023 року українці надіслали більш ніж 3 тисячі звернень. У третині листів йшлося про недотримання операторами систем розподілу графіків обмеження електропостачання. При цьому більшість таких звернень надходили від споживачів з Київської, Одеської та Дніпропетровської областей

Фахівці пояснюють, що енергетичні об’єкти на території Київської області росіяни обстрілюють від самого початку повномасштабного вторгнення. Водночас енергооб’єкти Одеської області були значно пошкоджені у результаті атак 10 грудня 2022 року та 14 січня 2023, а Дніпропетровська область — прифронтовий регіон, який російська армія обстрілює майже щодня.

"Відповідно аварійні вимкнення, як і у прифронтових регіонах, тут стали майже постійними. У всіх випадках, навіть за наявності всіх необхідних людських та матеріальних ресурсів, на відновлення інфраструктури необхідний певний час, інколи, на жаль, тривалий", – зазначили у Держенергонагляді.

Ситуація зі світлом в Україні 23 січня

Обсяги споживання електроенергії в Україні зросли через початок робочого тижня та похолодання. Напередодні регіони отримали ліміти споживання на добу, відповідно до яких обленерго складає графік планових відключень. На жаль, вранці у кількох областях ліміти вже перевищені. Мова про Львівську, Дніпропетровську, Харківську, Волинську та Запорізьку області.

Але у регіонах з найскладнішою ситуацією ситуація дещо покращилася, а саме у столиці та Київській області, на Одещині і Дніпропетровщині. Відповідно до необхідних обсягів споживання Укренерго надав нові обмеження на 23 січня:

  • Київ (вдень 948 МВт/вночі 608 МВт);
  • Київщина (вдень 678 МВт/вночі 559 МВт);
  • Одещина (вдень 580 МВт/вночі 412 МВт);
  • Дніпропетровщина (вдень 1 149 МВт/вночі 1 009 МВт).

Чи можуть вимкнути світло через скарги сусідів

У ДТЕК запевняють, що не реагуватимуть на такі ситуації. У компанії пояснили, що більшість відключень відбуваються дистанційно, а їх невелика частина потребує фізичного виїзду персоналу. За можливості, бригади також виїжджають на лінії, що живлять критичну інфраструктуру, щоб в ручному режимі відключити будинки, які живляться від тієї ж мережі.

"Компанія не проводить жодних відключень "за скаргами" у будь-якому з регіонів, де працюють ДТЕК Мережі", – наголосили в ДТЕК.

Раніше ми розповідали, що загрожує обленерго, які нерівномірно відключають світло споживачам. Також ми писали, чому в одному будинку відключають світло не всім.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.