Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Укрпошта cкорочує обмін старих ламп на LED — що треба знати

З'ясовували, в яких відділеннях Укрпошти ще можна обміняти старі лампи розжарювання на сучасні

Фото: Pexels, Укрпошта. Колаж: Pro Гроші

Укрпошта зменшила кількість відділень, де можна обміняти лампи

Фото: Pexels, Укрпошта. Колаж: Pro Гроші

Укрпошта продовжує скорочувати кількість відділень, де міняють старі лампи. З 1 травня в "Дії" цю послугу можна обрати тільки в центральних відділеннях оператора у 23 населених пунктах.

Про це йдеться в пресрелізі компанії.

"Українці, які не використовують застосунок, зможуть обміняти старі лампи в усіх доступних відділеннях Укрпошти до 5 травня, якщо світлодіодні лампи будуть у наявності. З 6 травня приймати лампи розжарювання для обміну будуть тільки центральні відділення Укрпошти в обласних центрах, де є найбільший попит і потреба", — повідомила пресслужба.

Чому Укрпошта скоротила кількість відділень

Компанія вирішила оптимізувати програму через значне зниження попиту на обмін старих ламп розжарювання з боку населення після пікового періоду, який був у лютому-березні.

Які підсумки обміну лампочок

Впродовж трьох місяців після старту програми люди вже обміняли близько 18,2 млн ламп. Найбільший попит на LED-лампи спостерігається в Київській області, де жителі обміняли вже близько 2,5 млн ламп, і в Дніпропетровській — майже 2 млн ламп.

Наразі в Україні доступно 17 млн світлодіодних ламп, а ще 5 млн ламп надійдуть найближчим часом.

Програма обміну охопила 23 тис. населених пунктів України, окрім тимчасово окупованих територій. Нею скористались понад 3,5 млн українців.

Які документи необхідні для обміну

Для того, щоб обміняти лампи, потрібно надати свій паспорт, РНОКПП та старі лампи. Обміняти можна до 5 ламп старого зразка з будь-яким цоколем на таку саму кількість LED-ламп.

Програму фінансує Євросоюз. Вона має на меті надати українцям безплатно 50 млн лампочок, з яких фінансування на закупівлю 30 млн вже перерахував ЄС, ще 5 млн — уряд Франції. Наразі партнери проєкту розглядають варіанти розподілу та обміну решти ламп.

Коли почали міняти лампочки в селах

Яки ми писали раніше, з 25 лютого програма обміну старих лампочок на енергоефективні LED-лампи стартувала в селах. Тож жителі майже всіх куточків України змогли замовити та забрати п’ять екземплярів у відділенні Укрпошти.

Зазначається, що доступ до ініціативи матимуть також мешканці населених пунктів, які розташовуються близько до зони проведення активних бойових дій, іншими словами – прифронтових. Мова про частину сіл Луганської, Донецької, Харківської, Херсонської та Запорізької областей.

Організатори впевнені, що проєкт економії дозволить зберегти 7-10% електроенергії в моменти пікового навантаження. Але цього можна очікувати тільки після масової заміни ламп в оселях.

Раніше ми розповідали, що Укрпошта почала поступово згортати програму з обміну старих ламп розжарювання на LED. Також ми повідомляли, коли українці зможуть отримати безплатні LED-лампи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.