Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям розповіли, як їх захищатимуть від блекауту: що запланував уряд

Двадцять таких міністанцій можуть видати потужність одного атомного блоку

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Для захисту енергосистеми в Україні хочуть побудувати мініелектростанції

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні планують налагодити роботу мініелектростанцій, щоби унеможливити тривале виведення з ладу енергосистеми після російських ракетних обстрілів.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, мініелектростанції допомагатимуть постачати воду і тепло у населені пункти, а також забезпечуватимуть енергетичну безпеку атомної генерації.

"Їх призначення – убезпечити основні станції, сформувати критичний резерв і незалежність генерування енергії", – зазначив він.

Водночас у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих території додають, що двадцять таких міністанцій можуть видати потужність одного атомного блоку.

"До прикладу, для старту атомного блоку необхідно 100-150 МВт. Генератори такої потужності не досягають, а ось мініелектростанції добре впораються з цим завданням", – підкреслюють у відомстві.

Cитуація в українській енергосистемі

Станом на 4 січня українська енергосистема витримала 11 ракетних та 14 безпілотних атак ворога. Як повідомляють у компанії Укренерго, пошкодження об’єктів генерації та магістральних мереж складними та масштабними, а на відновлення потрібні значні ресурси і час.

Крім того, у зв'язку з поступовим зниженням температури та активізацією роботи бізнесу після свят, в Україні починає зростати обсяг споживання електроенергії.

Тому, щоби забезпечити баланс в енергосистемі до всіх областей доведені ліміти споживання, які діятимуть з 8:00 до 24:00.

Відновлення української енергетики

Російські ракетні атаки завдали відчутної шкоди українській енергосистемі тому, за словами директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченко, українським спеціалістам для відновлення критичної інфраструктури знадобиться приблизно 2 роки. І це за умови, якщо ремонтним роботам не заважатимуть російські окупанти.

Втім, експерт зазначив, що зараз найважливіше для України — відновити власні можливості для генерації електроенергії. Для цього потрібно з'єднатися з енергосистемою низки вугільних та гідроелектростанцій.

Раніше ми розповідали, що таке кораблі-електростанції та як вони можуть допомогти Україні у боротьбі з енергокризою. Також ми писали, де і як українцям отримати нові економні LED-лампочки у рамках програми від ЄС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.