Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям у січні роздадуть безкоштовні LED-лампи: де та як отримати

В Україні скоро стартує безплатний обмін енергоємних ламп розжарювання на нові економні LED-лампочки у рамках програми від ЄС

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Загалом планується постачання 30 млн таких ламп

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Першу частину енергоощадних світлодіодних ламп у рамках програми від Європейського союзу Україна отримає вже цього місяця. Загалом планується постачання 30 млн таких ламп.

Про це повідомили у пресслужбі Офісу президента.

Нагадаємо, таким чином уряд планує замінити 50 млн старих лампочок на LED-лампи.

"Ми цю ініціативу озвучили нашим міжнародним партнерам, і першим, хто приєднався до цієї ініціативи, став Євросоюз, який заявив про те, що готовий профінансувати для населення України заміну 30 млн ламп", – повідомила міністерка економіки Юлія Свириденко.

Такий простий спосіб як заміна ламп живлення на енергоощадні LED-лампи може допомогти нам споживати на 7-10% менше електроенергії в момент пікового навантаження.

Як можна отримати світлодіодні лами

Міністерка економіки раніше повідомляла, що обмін лампочок відбуватиметься у відділеннях Укрпошти. Таке рішення ухвалили через те, що державний поштовий оператор має поширену мережу відділень, які наявні навіть у невеликих населених пунктах.

Отже, для обміну ламп потрібно:

  • Залишити заявку на порталі "Дія".
  • Зібрати лампи старого зразка та принести їх в одне з відділень Укрпошти.
  • Обміняти п’ять старих ламп на п’ять нових світлодіодних.

Способи ефективного та економного споживання енергії

Сайт Pro Гроші розповідав, що може зробити кожна людина, аби заощаджувати світло. Ось декілька порад:

  • Використовуйте електроприлади оптимізовано.

Побутова техніка потребує чимало енергії та при неправильній експлуатації буде тягнути більше світла. Зокрема, до правил оптимізації відноситься прання при температурі не більше ніж 40°, повне заповнення посудомийки й пралки, відсутність великої кількості льоду в холодильнику. До речі, його температура не має перевищувати 7° за Цельсієм.

  • Тримайте температуру у приміщенні на одному рівні.

Якщо часто змінювати середню температуру у квартирі за допомогою кондиціонера, прийдуть захмарні платіжки за електроенергію. Намагайтеся взимку та влітку дотримуватися одного показника. Хоча оптимальна температура – це суб'єктивне поняття, але зазвичай комфорт досягається при 22 градусах вдень та 15 градусах вночі. Не виходячи за ці рамки, ви зможете значно зменшити витрати на електроенергію.

  • Не використовуйте світло даремно.

Це очевидна рекомендація, але не всі нею користуються. Старайтесь не залишати світло увімкненим у кімнаті, якою ви наразі не користуєтесь. Так само перевіряйте, чи виключені прилади, коли залишаєте квартиру: комп'ютер, телевізор, ігрова консоль, кондиціонер – вся техніка повинна бути відключена від мережі у випадку вашої відсутності.

  • Поставте дома LED-лампи.

Вони мають низький показник енергоспоживання плюс по ефективності перемагають традиційні лампи. Ними користуються все більше людей, визнаючи, що це рішення було правильним і потенційно успішним.

  • Купуйте енергоефективну побутову техніку.

Прилади називають енергоефективними, якщо вони максимально скорочують споживання електрики, але результат роботи при цьому не страждає. Технічний прогрес дозволяє створювати все більше установок, які зменшують витрати без шкоди функціонуванню. Щоб дізнатися, наскільки ваша техніка відповідає потребі, перевірте її енергетичний рейтинг. Для класифікації використовують латинські літери у діапазоні від А до G. Якщо прилад маркований літерою А, він має найбільший енергетичний рейтинг.

Раніше сайт Pro Гроші писав, коли в Україні скасують графіки відключень світла. Також ми розповідали, де найвигідніше купувати дрова.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.