Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Україна збільшить імпорт електроенергії з ЄС – чому це стало можливим

Для надходження збільшених обсягів електроенергії з Європи необхідні деякі умови

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Україна збільшить обсяги імпорту електроенергії з ЄС

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні після стабілізації роботи енергосистеми вирішили скоротити обсяги імпорту електроенергії з ЄС. Але якщо ситуація в енергосистемі знову погіршиться, наша країна може розраховувати на збільшений об'єм імпорту електроенергії.

Про це повідомляє пресслужба Укренерго.

Зазначається, що європейське енергооб'єднання ENTSO-E погодилося збільшити технічну можливість імпорту електроенергії в Україну до 700 МВт у будь-який час. Натомість раніше максимально можливий імпорт з Європи дорівнював:

  • 700 МВт вночі;
  • 600 МВт в інші години доби.

Коли Україна зможе імпортувати більше електроенергії

Як пояснив голова правління Укренерго Володимир Кудрицький, збільшені обсяги електроенергії з Європи почнуть надходити в Україну, якщо виникне дефіцит потужності в енергосистемі. Так може статися у зв'язку з:

  • похолоданням;
  • зростанням споживання.

"Від січня українській енергосистемі допомагав імпорт електроенергії з Європи. Завдяки цьому ми пом'якшували дефіцит потужності. Тепер Україна може покривати споживання власними ресурсами, тому імпорт зменшився. Та якщо почнеться похолодання, або якісь інші фактори спровокують дефіцит потужності, імпорт може бути відновлений", – підкреслив він.

Яка ситуація в енергосистемі зараз

Наразі перебої у роботі енергосистеми відсутні. Ситуація зі світлом залишатиметься стабільною, якщо не буде пошкоджень енергосистеми.

Енергетики докладатимуть максимум зусиль, щоб цю ситуацію покращити. Для цього фахівці мають найближчим часом усунути проблеми, через які виникають мережеві обмеження.

Також, за словами Володимира Кудрицького, в Одесі та в інших регіонах енергетики відновлюватимуть роботу пошкоджених енергоблоків на АЕС, щоб забезпечити буфер безпеки для української енергосистеми.

Де відключають світло 16 лютого

За інформацією ДТЕК, Укренерго не попереджало про обмеження електроенергії, тому майже всі регіони будуть зі світлом, зокрема:

  • Київ;
  • Київська область;
  • Дніпропетровська..

Лише в Одеській області продовжують діяти стабілізаційні відключення світла через мережеві обмеження.

Раніше ми розповідали, чому Україна може повернутися до віялових відключень світла по всій країні. Також ми писали, як киянам можна отримувати інформацію про відключення електроенергії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.