Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Росія націлилась на газову систему: чи може агресор зашкодити Україні

Розповідаємо. чи вдасться Росії повністю вивести із ладу газову систему України

Фото: Уніан. Коллаж: Pro Гроші

ГТС України у безпеці від ударів РФ

Фото: Уніан. Коллаж: Pro Гроші

Масовані обстріли російськими військами енергетичних об'єктів України не зможуть спровокувати нестачу газу в нашій країні.

Про це в ефірі телемарафону заявив виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Артем Петренко.

Попри те, що газові мережі є набагато небезпечнішою інфраструктурою, ніж енергосистема, за словами фахівця, росіянам не вдасться зашкодити цій сфері. Так, природний газ Україна зберігає у газосховищах глибоко під землею, крім того, видобувні компанії не зупинили свою роботу навіть під час війни.

"Якщо немає електрики, зокрема, газ використовується і для транспортування газу. Тому в плані електрики — це негативно впливає на роботу енергетичного сектору. Але зазвичай енергетики швидко відновлюють енергопостачання. Та, зокрема, й видобувні компанії України активно використовують генератори, зокрема, дизель-генератори для того, щоб продовжувати видобуток", – сказав Петренко.

Що загрожує Україні у найгіршому сценарії

Росії не вдасться повністю зупинити роботу ГТС, адже газотранспортна система диверсифікована значно краще, ніж електричні мережі. У разі потрапляння ворожого снаряду можуть виникнути складнощі проведення відновлювальних робіт в таких газових об'єктах:

  • газові свердловини;
  • газові сховища;
  • магістральні газогони;
  • газогони великого діаметра;
  • споживацька мережа низького тиску.

Постачання газу може припинитися селам, містам й навіть регіонам, але це можливо лише внаслідок обстрілів магістральних газогонів. При цьому відновити газопостачання можна вже за добу після обстрілів.

Втім, у газових компаніях зазначають, що багато українців запасались балонами з бутан-пропаном, тож якщо не буде належного технічного обслуговування газових мереж, ці балони можуть почати рватись. Це спричинить вибухи балонів у сусідів, як за принципом доміно. Такий сценарій існує й українцям необхідно цей момент контролювати, проте наші військові та газові фахівці не допустять, аби він спрацював.

Раніше сайт Pro Гроші дізнався, які тарифи на газ пропонують українцям 9 різних газопостачальних компаній у грудні. Також ми писали, коли в Україні хочуть повернути податки довоєнного часу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.