Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Російського мільярдера Фрідмана арештували у Великій Британії – в чому звинувачують

Росіянина затримали, коли він перебував у своїй резиденції у Лондоні, там також провели обшуки

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Михайла Фрідмана арештували в Британії

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У Великій Британії затримали російського мільярдера Михайла Фрідмана за підозрою у відмиванні грошей.

Про це повідомило Національне агентство по боротьбі зі злочинністю Великої Британії (NCA).

В NCA пояснили, що провели масштабну операцію з арешту російського бізнесмена відразу за кількома звинуваченнями:

  • за підозрою у відмиванні грошей;
  • змові з метою обману Міністерства внутрішніх справ;
  • змові з метою дачі неправдивих свідчень.

58-річного бізнесмена затримали ще 1 грудня, коли він перебував у своїй резиденції в Лондоні. Крім нього, затримали ще двох осіб.

Серед них 35-річний чоловік, який працював у цьому будинку. Його затримали за підозрою у відмиванні грошей та перешкоджанні офіцеру NCA. Він виходив з будинку з сумкою, в якій було виявлено тисячі фунтів стерлінгів готівкою.

Іншим затриманим став 39-річний колишній бойфренд теперішньої партнерки бізнесмена, був заарештований у своєму будинку в Пімліко, Лондон, за відмивання грошей та змову з метою шахрайства.

В будинок росіянина прийшли відразу 50 офіцерів. Там провели масштабні обшуки та вилучили низку цифрових пристроїв та багато готівки.

Усіх трьох затриманих після допитів випустили під заставу.

У агентстві зазначили, що ця операція є останньою в серії втручань NCA, спрямованих на припинення діяльності корумпованих представників міжнародного бізнесу та їхніх пособників.

Чи дійсно затримали саме Фрідмана

В повідомленні NCA не уточнюється, про якого саме російського бізнесмена йдеться. Водночас, "Українська правда" з посиланням на три джерела в бізнес-колах пише, що мова йде саме про Михайла Фрідмана. Крім того, співпадає і вік олігарха. В оточенні Фрідмана повідомили, що він перебуває вдома у Лондоні.

Як відомо, Фрідман – російський бізнесмен, народжений у Львові. Станом на 2022 рік, у нього два паспорти – російський та ізраїльський, але з 2017 року він живе в Лондоні. Звідти він управляє фінансово‑промисловою імперією "Альфа‑Груп". У жовтні 2022 року Фрідман заявив, що готовий докапіталізувати "Альфа-Банк" на 1 млрд доларів, але також готовий подарувати акції банку державі чи іншому акціонеру.

Що буде з іншими компаніями Фрідмана в Україні

Київстар

У цього мобільного оператора на початку 2022 року було 26 млн абонентів, а наприкінці травня група нардепів внесла до Верховної Ради постанову із проханням РНБО націоналізувати компанію.

Проте експерти впевнені, що з Київстаром цього не станеться, оскільки він належить не напряму Альфа-Груп, а норвезькій публічній компанії.

Моршинський завод мінеральних вод

Експерти прогнозують, що компанію, скоріше за все, теж націоналізують. Вона є дуже добрим бізнесом, тож на неї досить просто знайти покупця навіть у такий складний час.

Раніше ми писали про те, що Альфа-Банку в Україні більше "не існує". Також ми пояснювали, як війна з Україною вдарила по кишеням російських багатіїв.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.