Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У пішоходів нова проблема через відключення світла: як тепер переходити дорогу

Статистика ДТП зросла, коли в Україні почали вимикати електроенергію, адже це істотно впливає на безпеку дорожнього руху

Колаж: Pro Гроші

Пішоходи мають дотримуватися правил

Колаж: Pro Гроші

Через ракетні обстріли Росією страждає критична інфраструктура. Саме тому майже щодня більшість українців залишаються без світла. Його немає не лише в домівках людей, але й на вулицях. Відтак перестають працювати й світлофори. З цього моменту почастішали ДТП з пішоходами. Адже більшість людей не знають, чи просто не дотримуються, правил дорожнього руху.

Розповідаємо, як безпечно перейти дорогу, коли не працюють світлофори.

  • Підійдіть до краю проїжджої частини дороги, подивіться ліворуч, потім – праворуч. Оцініть відстань та швидкість автомобілів, що наближаються. Знову подивіться ліворуч.

Якщо бачите, що до переходу наближається автомобіль, який має вас пропустити, то спробуйте встановити з водієм зоровий контакт, або проаналізуйте, чи автомобіль почав сповільнюватись. Ви повинні переконатися в тому, що водій вас побачив і готовий пропустити.

  • Коли дорожнє покриття слизьке (був дощ, сніг тощо), водій може почати гальмувати, щоб вас пропустити, але машина може зупинитися не одразу. Якщо ви помітили, що автомобіль не може зупинитись перед переходом, то краще зачекайте трохи до повної зупинки автівки.
  • Коли ви вже почали переходити дорогу, то постійно тримайте у полі зору автомобіль, на смузі якого ви знаходитесь. Однак не забувайте звертати увагу на смугу, до якої наближаєтесь. Важливо, аби водій помітив вас на дорозі.
  • В жодному випадку не перебігайте дорогу!
  • Не забувайте також про те, що коли на двосмуговій дорозі автомобіль вас пропускає, то хтось може вирішити обігнати його. У будь-якому випадку, виходячи з-за великого транспорту, спочатку визирніть і оцініть ситуацію на сусідній смузі. Лише після цього йдіть далі. Те ж саме стосується і виходу на перехід, коли перед ним припарковане авто або росте велике дерево, яке може закривати водію видимість.
  • У темну пору доби завжди носіть світловідбивні елементи та світлий одяг.

Наприклад, у чорному одязі вас водій помітить лише за 30-50 метрів, а у дощову погоду видимість може падати до 5-25 метрів. Також вночі при зустрічному роз’їзді фари автомобілів сліплять один одного, а отже ви будете невидимими для водія практично до дистанції у 10 метрів.

Для пішоходів теж існують правила

Не варто забувати, що у Правилах дорожнього руху є прописанні обовʼязки й для пішоходів, адже вони теж учасники дорожнього руху. Наприклад:

  • "пішоходи повинні переходити проїзну частину по пішохідних переходах, у тому числі підземних і надземних, а у разі їх відсутності — на перехрестях по лініях тротуарів або узбіч";
  • "якщо в зоні видимості немає переходу або перехрестя, а дорога має не більше трьох смуг руху для обох його напрямків, дозволяється переходити її під прямим кутом до краю проїзної частини в місцях, де дорогу добре видно в обидва боки, і лише після того, як пішохід упевниться у відсутності небезпеки".

Тобто переходити можна у чітко встановлених місцях. Якщо таких місць немає, то переходити дорогу можна лише перпендикулярно до руху автомобілів.

Також пішоходам не можна:

  • виходити на проїзну частину, не впевнившись у відсутності небезпеки для себе та інших учасників руху;
  • раптово виходити, вибігати на проїзну частину, в тому числі на пішохідний перехід;
  • переходити проїзну частину поза пішохідним переходом, якщо є розділювальна смуга або дорога має чотири й більше смуг для руху в обох напрямках, а також у місцях, де встановлено огородження;
  • затримуватися і зупинятися на проїзній частині, якщо це не пов’язано із забезпеченням безпеки дорожнього руху.

Статистика ДТП росте!

Заступник начальника департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький в ефірі вказав на те, що лише з 10 по 23 жовтня загинув 51 пішохід, у тому числі 38 із них – у темний час доби.

"Це більш ніж на 25% більше, ніж за два попередні тижні. Тобто, можемо говорити, що це істотно впливає на безпеку дорожнього руху та збільшення ДТП на дорогах. Однак, вихід є, і є дієві заходи, які може вжити кожен", – зауважив він.

Раніше ми писали про те, що в Україні можуть змінитися правила для пішохідів. Також ми повідомляли, що в Україні оновили перелік хвороб, з якими не можна за кермо.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.