Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Світло буде по 10 годин на добу? Коли Україна повернеться до планових відключень електроенергії

Наразі продовжуються роботи з відновлення енергосистеми, але варто враховувати, що характер пошкоджень досить серйозний

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці й досі залишаються без світла

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Києві хочуть повернути планові відключення світла. Однак навіть після цього зі світлом українці будуть не більше 10 годин на добу.

Про це директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко розповів під час брифінгу.

Наступні кілька тижнів, а можливо і місяць, у будинках киян електрика буде не більше 4-6 годин, оскільки ситуація є вкрай плачевною. А можливо таке, що взагалі раз на добу.

Постійні російські атаки привели українську столицю та область до однієї із найскладніших ситуацій у країні. Громадяни цілодобово перебувають без електрики, опалення, а часом і водопостачання.

"Продовжуються роботи та відновлення, але, враховуючи характер пошкоджень, я думаю, що киянам слід готуватися до того, що наступні щонайменше 2-3 тижні наявність електрики протягом 4-6 годин у будинку – це гарна новина", – попередив Харченко.

Якщо не буде нових обстрілів з боку Росії, то вся країна повернеться до планових відключень. Навіть 10 годин на день з електрикою буде вже добрим результатом.

Що відбувається у різних регіонах

Низка областей змушена застосувати екстрені відключення, зокрема Київська, Одеська, Кіровоградська, Дніпропетровська та Чернігівська. Там не вистачає генерації, щоб застосувати графіки. Найскладніша ситуація – у Бучанському, Фастівському та Вишгородському районах Київської області, де після атаки 19 грудня електроенергії немає вже понад 50 годин.

В Одесі почали діяти триколірні графіки, які ввели перед останнім масованим ракетним обстрілом. Залежно від кольору (білий, сірий, світло-сірий) можна перевірити, чи планується вимкнення, та який час гарантовано не буде світла.

У Черкаській та Сумській областях діють графіки погодинних відключень, які запровадили також у Львівському регіоні. Щодо ситуації у Дніпрі, там енергетикам майже вдалося стабілізувати мережу, щоб максимально наблизитися до графіків.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Кабмін вирішив, якою буде комуналка взимку. Також ми повідомляли, що Шмигаль попередив, яка небезпека чатує на українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.