Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Стан української енергосистеми: в Міненерго не можуть порадувати прогнозами

Українська енергетична система перебувала під постійними атаками терористів з 10 жовтня 2022 року – не дивно, що вона сильно постраждала

Фото: Офіс Президента, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Загалом українська енергосистема пережила 271 влучення

Фото: Офіс Президента, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через обстріли з боку російських терористів в Україні наразі так чи інакше постраждала половина енергетичних потужностей країни. На цей момент верифіковано 271 влучання в енергетичні об'єкти усіх рівнів.

Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко в ефірі Національного телемарафону.

За його словами, система перебувала під постійними атаками терористів з 10 жовтня 2022 року. Наразі є об'єкти, які знищено повністю та вони вже не підлягають відновленню.

Відбудова енергосистеми

Зараз, каже міністр, в Україні проводиться масштабна ремонтна кампанія, аналогів якій в історії незалежної України ще не було. Необхідно максимально відновити енергосистему до початку опалювального сезону, в протилежному випадку може статися так, що взимку та восени на українців знову чекатимуть проблеми зі світлом – причому без усяких російських обстрілів.

Галущенко також нагадав, що Світовий банк оцінює збитки української енергосистеми від обстрілів у 11 млрд доларів США. Проте, на думку міністра, ця цифра не є остаточною та навіть не є актуальною – обстріли тривають, в деяких випадках мішенями стають енергетичні об'єкти, тому загальні втрати вже значно перевищують оцінку Світового банку.

Доречі, ООН вважає, що Україна не встигне до настання зими повністю поновити усі потужності, які були пошкоджені російськими терактами восени та взимку 2022 року.

Нагадаємо, що державна компанія Укренерго вже неодноразово повідомляла – енергосистема досі не оговталася від наслідків руйнувань, які були отримані під час масштабних ракетних атак з боку російської армії. Тому українцям і надалі потрібно уважно ставитися до споживання електроенергії та економити.

На початку липня, під час сильної спеки, українці масовим ввімкненням кондиціонерів майже поклали енергосистему країни. Наприклад, вдень 6 липня в Україні було зафіксовано рекордні цифри енергоспоживання – на 7% вищі за найспекотніший день 2022 року та на 14% вище, ніж 29 червня, коли теж було дуже спекотно. В держкомпанії відзначили, що рівень енергоспоживання в цей момент дорівнював сумарній потужності щонайменше двох ядерних енергоблоків.

Більше про ситуацію з електроенергією в України читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.