Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відповідальність на кожному? В Yasno попередили, як українці влітку шкодять енергосистемі

Українцям пояснили, хто з громадян різко збільшує навантаження на енергосистему влітку та що з цим робити

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українців закликали не користуватися кондиціонерами у пікові години

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям влітку потрібно економити електроенергію так само як більшість із нас це робили взимку. Втім наразі фахівці фіксують літній пік, тобто громадяни сильно навантажують електромережу.

Як пояснив гендиректор компанії Yasno Сергій Коваленко, збільшення споживання відбувається за рахунок активного використання кондиціонерів через сильну спеку.

"Я думаю, що споживачам потрібно влітку ставитися до електроенергії, як і взимку. Тобто намагатися не використовувати у пікові години кондиціонери", – каже Коваленко.

Він також зазначив, що наразі складно спрогнозувати щодо повернення відключень світла, оскільки пік споживання неможливо спрогнозувати.

"Будуть відключення чи ні, я не думаю, що хтось може спланувати, тому що пік дуже важко прогнозувати", – розповів генеральний директор Yasno.

Отже, бажано щоби українці не вмикали свої кондиціонери, коли енергосистема отримує найбільші навантаження: з 19:00 до 22:00.

Як економити електроенергію

Вимикайте світло у кімнатах, де немає людей. Ще можна рідше користуватися мікрохвильовими печами та електрочайниками. Якщо вкрай потрібно закип'ятити воду чи підігріти їжу – користуйтеся газовою плитою.

Ще експерти радять не вмикати одночасно праску та пральну машину, а температуру бойлера знизити до 50 градусів.

До речі, ще більше лайфхаків, які допоможуть вам економити світло, можна знайти у нашому матеріалі.

Коли найкраще користуватися електроприладами

Найменший рівень споживання електроенергії – вночі. Тому саме тоді краще користуватися обігрівачами, пральними машинами, вмикати бойлери, посудомийки та інші енергозатратні прилади.

Головні правила, яких варто дотримуватися українцям:

  • Вдень – не вмикати одночасно кілька потужних електроприладів.
  • Вранці та, особливо, ввечері, коли споживання найбільше, – звести до мінімуму користування електрикою.

Чому важливо економити

До війни українці навряд чи задумувалися над цим питанням, адже енергетики могли маневрувати потужностями за потреби, тому ніяких відключень світла не було. Та зараз ситуація кардинально інша, а маневрування можливе за рахунок теплових та гідроелектростанцій.

Через літні посухи ГЕС не можуть працювати на повну потужність. Тож для маневру залишаються переважно теплові електростанції, а вони якраз зазнали найбільших руйнувань.

До слова, днями генеральний директор Yasno пояснював, чому в українці навіть після перегляду тарифу платять занизьку ціну на світло. Більше про ситуацію з електроенергією в України читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.