Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Санкції діють: енергетичний дохід Росії впав до мінімуму за 14 місяців

Російський "Газпром" цього літа істотно скоротив експорт газу до Європейського Союзу

Фото: pixabay, Укрінформ; Колаж: Pro Гроші

Енергетичний дохід Росії впав до мінімуму

Фото: pixabay, Укрінформ; Колаж: Pro Гроші

У серпні енергетичні доходи Росії скоротилися до найнижчого рівня за більш ніж рік, оскільки західні санкції спонукали Кремль продавати нафту за зниженими цінами та скорочувати поставки газу до Європи.

Про це пише видання Bloomberg.

"Відмова деяких традиційних покупців у Європі купувати російську нафту означає, що Москва була змушена продавати нафту зі значною знижкою на азіатських ринках, позбавляючи її повної вигоди від вищих цін. У той час, як у серпні спотові ціни на газ в Європі були рекордно високими, податки на газ, які займають меншу частку в бюджеті, не змогли повністю компенсувати зниження доходів від нафти", – пише видання.

Таким чином, державний ПАТ "Газпром" цього літа істотно скоротив експорт газу до Європи, звинувачуючи в обмеженні потоків санкції.

Крім того, нафтогазові доходи Росії, які складають більше третини національного бюджету, минулого місяця впали до 671,9 млрд рублів (11,1 млрд доларів), що є найнижчим показником з червня 2021 року.

"Це майже на 13% менше, ніж у липні. Це також зниження на 3,4% порівняно з минулим роком, хоча ціни на нафту марки Urals зросли майже на 10%", – йдеться у матеріалі.

У Bloomberg вважають, що ще один удар по казні Кремля може завдати обмеження цін, яке країни Великої сімки планують встановити на російську нафту та нафтопродукти.

"Хоча президент РФ Володимир Путін пообіцяв припинити експорт до країн, які введуть такий захід, обмеження ціни може ще більше збільшити знижку для інших покупців російського палива", – зазначає видання.

Раніше у Міністерстві фінансів РФ розповідали, що місячне падіння нафтогазових надходжень Росії в серпні є наслідком правил сплати податків.

Справа в тому, що російські виробники нафти зазвичай сплачують податок на прибуток за попередній квартал у квітні, липні, жовтні та січні. Таким чином цей податок додав додатковий приріст нафтогазової виручки за липень.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про динаміку акцій найбільшої приватної нафтовидобувної компанії країни-агресора за перші півроку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.