Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Росіяни мають фахову допомогу: українцям розповіли, чому ворог прицільно б'є по енергетиці

Для кожної своєї атаки росіяни готують різні сценарії, а ще отримують серйозно допомогу від фахівців щодо об'єктів в Україні

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Звідки у росіян дані щодо енергетики України

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Ретельніше готуватися до масованих ракетних атак по енергетиці України ворогу допомагають російські енергетики, які знають точне розташування українських енергооб'єктів.

Про це під час онлайн-брифінгу у середу, 7 грудня розповів директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

За його словами, це стало можливим через те, що до 24 лютого 2022 року Україна була частиною об'єднаної енергосистеми Росії – Білорусі – України.

"Тому зрозуміло, що російські енергетики добре знають, де і що знаходиться в українській енергосистемі. Так само як ми дуже добре знаємо, де і що знаходиться у російській та білоруській енергосистемах", – пояснив експерт.

Ситуація в енергетиці після обстрілів 5 грудня

Станом на 7 грудня 90% споживачів, які опинилися без світла через чергову атаку росіян, вже під'єднані до мережі енергосистеми. Найскладнішою ситуація залишається на Київщині, Харківщині, Одещині та Херсонщині.

Втім, за словами Олександра Харченка, Україні вдалося уникнути серйозних проблем в енергосистемі й зберегти її цілісну роботу.

"Певні сценарії роботи енергосистеми були відпрацьовані. Як результат — масштабних, національного розміру проблем у нас не виникло, система стабільно працювала", – розповів він.

За інформацією експерта, наразі дефіцит в енергосистемі становить 17-20% від необхідного рівня.

Як платити менше за електрику через відключення світла

Через постійні проблеми зі зв'язком та відсутністю світла багато українців не встигають вчасно передавати показання лічильників за звітний місяць. Тож тепер обленерго має застосувати понижувальний коефіцієнт середньодобового обсягу використаної електроенергії.

У цьому коефіцієнті має бути врахований обсяг електроенергії, який був недопоставлений споживачеві. Після цього облгази мають передавати коефіцієнти в НКРЕКП до 25 числа кожного місяця, що є наступним після розрахункового.

Тобто плата за електроенергію із застосуванням понижувального коефіцієнта буде значно нижчою.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, як працюють у Києві Пункти Незламності. Також ми писали, яка ще небезпека загрожує українцям через обстріли росіян.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.