Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Через відключення світла споживачі можуть платити за електрику менше – що змінилося

Через регулярні відключення світла споживачі по-новому сплачуватимуть рахунки за електроенергію

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Рахунки за електроенергію можуть бути менші

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні розробили новий механізм розрахунку спожитої електроенергії через планові та аварійні відключення електрики. Це означає, що споживачам будуть по-новому нараховувати плату за послугу.

Таке рішення було ухвалено на засіданні НКРЕКП.

Рішення щодо нового механізму ухвалила Нацкомісія, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Воно закріплене постановою № 1603 "Про внесення змін до постанови НКРЕКП від 20 квітня 2022 року № 393".

Що зміниться для споживачів

У зв'язку з регулярними відключеннями світла і тривалою відсутністю зв'язку багато споживачів об'єктивно не мають змоги вчасно передати показання лічильників, у тому числі й обсяг спожитої електроенергії. Зазвичай в таких випадках фахівці застосовували інший механізм нарахувань, однак зараз люди більше сидять без світла, аніж із ним.

Тому нараховувати споживачам плату за електроенергію за нормами споживання не об'єктивно, адже українці вимушені споживати значно менше енергії, ніж зазвичай.

У разі якщо споживач не встиг вчасно передати показання лічильників за звітний місяць, то обленерго має застосувати понижувальний коефіцієнт середньодобового обсягу використаної електроенергії.

У цьому коефіцієнті має бути врахований обсяг електроенергії, який був недопоставлений споживачеві. Після цього облгази мають передавати коефіцієнти в НКРЕКП до 25 числа кожного місяця, що є наступним після розрахункового. Тобто плата за електроенергію із застосуванням понижувального коефіцієнта буде значно нижчою.

Цю постанову ухвалили для того, щоб підтримати споживачів в умовах виникнення надзвичайної ситуації в ОЕС України та вимушеного обмеження у споживанні електроенергії.

Що буде з тарифами на електроенергію у 2023 році

У 2023 році ціни на передачу електроенергії збільшаться в 1,5 раза, а на диспетчеризацію в 4,5 раза.

Відповідно, ціни на електроенергію (без ПДВ) будуть такими:

  • передача електроенергії – 522,46 грн/МВт-год (цього року – 345,64 грн/МВт-год);
  • диспетчеризація – 283,18 грн/МВт- год (цього року 62,13 грн/МВт-год).

Крім того, тариф на передачу електроенергії для підприємств зеленої електрометалургії на наступний рік ухвалили на рівні 286,29 грн/МВт-год (цього року тариф не встановлювався).

Коригування цін спричинено такими факторами:

  • інфляційна складова;
  • зростання цін на технологічні витрати компанії;
  • необхідність врегулювання питання розрахунків з ВДЕ-генерацією;
  • збільшення обсягу коштів на закупівлю додаткової послуги з резерву відшкодування, що передбачає роботу в ОЗП теплової генерації газу та оплачується за спецтарифом.

Раніше ми розповідали, як працюватимуть аптеки та ветлікарні без світла. Також ми писали, що ті, хто складали графіки відключень, понесуть покарання.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.