Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Росія буде намагатися "погасити" Україну: чи можливий повний блекаут

Розповідаємо, як справляється з атаками ворога енергосистема та до чого готуватися українцям взимку

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Росіяни вже знищили 30-40% енергетичної інфраструктури України

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Імовірність повторних атак по українських об'єктах електроенергетики залишається великою. З кожним новим ударом ситуація з енергопостачанням тільки погіршуватиметься.

Чи можливий повний блекаут, розповідають експерти для Економічної правди.

Згідно з даними Офісу генпрокурора, росіяни з початку повномасштабної війни здійснили 84 атаки на об'єкти енергетики. Два з трьох ударів припали на жовтень.

Інфографіка: Офіс генерального прокурора

Чи триватимуть обстріли

Імовірність повторних обстрілів по об'єктах критичної інфраструктури велика. Терористичних можливостей у росіян ще достатньо.

"Терор з використанням "Шахедів" може бути ще довго, а от з використанням ракет – ні, бо їх запаси майже вичерпані. "Іскандерів" залишилося 13%, ракет "Калібр-ПЛ" та "Калібр-НК" – 43%, ракет Х-101 та Х-555 – 45%. Просідати нижче 30% небезпечно, бо це недоторканний запас", – пояснює керівник головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов.

Що буде з енергосистемою

Яким буде майбутнє енергосистеми, залежить від всіх українців. На збереження енергетики впливають:

  1. ​​Енергетики та рятувальники. Вони й так з ризиком для життя цілодобово ліквідовують наслідки російських ударів. Завдяки їм українці відчули труднощі з електрикою лише на сьомому місяці війни.
  2. Обладнання та гроші на його придбання. Україні від західних партнерів потрібні трансформатори, вимикачі, автоматика, кабелі.
  3. Військові та ППО. Завдяки західним партнерам, небо над критично важливими об'єктами закрите. Багато російських ракет не долітають до цілей, а 70% запущених дронів-камікадзе збивають українські захисники.
  4. Співпраця із споживачами.
    "Коли в пікові години країна економить навіть 5% електроенергії, це сотні мегават потужності. Це суттєво полегшує роботу диспетчерів і роботу енергосистеми. Якщо економія сягне 15%, це дозволить уникати примусових відключень споживачів", – каже голова Укренерго Володимир Кудрицький.

Чи буде в Україні блекаут

Блекаут може настати тоді, коли графік обмеження потужності та графік аварійних відключень не допомогли. У цьому випадку споживачів від'єднують від живлення на рівні підстанцій Укренерго. Тоді без світла можуть залишитись цілі області.

На думку директора спецпроєктів НТЦ "Психея" Геннадія Рябцева, повного затемнення може і не буде, однак без світла протягом тривалого часу залишиться низка регіонів. У цьому випадку йдеться про контрольовані обмеження, які масово застосовуються зараз.

"Певний запас міцності наша енергосистема досі має, але все залежить від того, наскільки довго та прицільно росіяни зможуть бити по критичній інфраструктурі", – каже Рябцев.

Те, що може здійснитися найстрашніший сценарій, не вірить і генеральний директор Укренерго.

Він пояснює, що з огляду на те, як ми проявили себе, і як проявила себе система з точки зору стійкості, у нього є впевненість, що ми впораємося з цими викликами. Знову ж таки – у зв'язці з військовими.

Який стан у об'єктів електроенергетики зараз

Хоча усі українські об'єкти енергетики, що пошкодила Росія, можна відновити, деякі з них доцільніше збудувати заново.

"Все підлягає ремонту та відновленню, питання лише у термінах. Є об'єкти, які можна відновити за кілька днів, є ті, що відновлюються за тижні, а є – за місяці", – повідомляє голова Укренерго Володимир Кудрицький.

Також він наголосив, що після перемоги у війні Україну чекає серйозна робота з відновлення об'єктів критичної інфраструктури.

"Це ще потребує оцінки, але деякі об'єкти доцільніше буде побудувати заново, ніж відновити. Тож наша мережа стане сучаснішою, оскільки вже ніхто не відбудовуватиме за старими технологіями", – додав Кудрицький.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки відсотків вітрової енергетики в нас залишилось. Також ми розповідали, що потрібно знати українцям про віялові відключення світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.