Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

РФ може вкрасти 2 млн тонн українського зерна – що планують окупанти

Міжнародні експерти впевнені, що незаконне присвоєння зерна прирівнюється до воєнного злочину

Фото: Pixabay, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Росія може заробити на експорті вкраденого українського зерна 600 млн доларів

Фото: Pixabay, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Російські окупанти від початку повномасштабного вторгнення в Україну вивезли близько мільйона тонн агропродукції, вкраденої на окупованих територіях.

Про це пише видання DW, посилаючись на відділ розслідувань NDR.

Судна з зерном виходили з портів Севастополя

Німецький мовник NDR опублікував дані розслідування, згідно з яким від 24 лютого з портів Севастополя вийшли близько 20 суден з пшеницею та іншим зерном. На борту знаходилося близько мільйона тонн продукції, яку відправили до Росії, Туреччини та Сирії.

Відстежувати російські кораблі важко, коли вони виходять з портів Криму, оскільки їхні транспондери відключені. Проте залишаються технології супутникового стеження. Завдяки знімкам супутника, а також перехопленим російським документам та інформації про переміщення суден, вдалося дізнатися про подальші плани окупантів стосовно зерна.

Росія планує до кінця поточного року вивезти ще майже 40 суден, для чого вже організована логістика. Також не виключено, що зерно продовжать транспортувати з території України, яку захопили з 24 лютого. Всього до 2023 року окупанти можуть незаконно привласнити 1,8 мільйона тонн зерна загалом.

Черговий воєнний злочин РФ

600 мільйонів доларів – стільки зароблять окупанти, якщо реалізують план нелегального експорту зерна. Зазначені обсяги – це майже чверть всього урожаю, який зібрали аграрії цього року на окупованих Росією територіях.

Міжнародні експерти сходяться на думці, що позбавлення українського населення можливості заробляти на агропродукції є не меншою жорстокістю, ніж здійснення ракетних обстрілів, адже для фермерів створюється значна соціальна проблема.

Експерт з міжнародного права з Фрайбурзького університету запевняє, що весь цивілізований світ погоджується з твердженням: привласнення у таких масштабах зерна і пшениці також є військовим злочином поряд з вбивствами мирного населення тощо, за що окупантам доведеться нести справедливе покарання.

Зауважимо, Росія відкидає звинувачення щодо факту крадіжки. У посольстві РФ на запит NDR заявили, що "РФ не лише задовольняє власні потреби у зерні, а й відповідає на експортні запити з усього світу". До всього там поскаржилися на якість української пшениці, яка нібито значно гірша, ніж російська.

Раніше сайт Pro Гроші писав, який відсоток вітрової енергетики ми втратили. Також ми повідомляли, що Шмигаль пояснив, чи може українцям не вистачити газу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.