Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Газпром створить власну ПВК: навіщо монополісту приватна охорона

Прецедент має на меті нормалізувати воєнізовані формування, створені державними та приватними компаніями

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Газпром створить власну ПВК

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Рішення російського монополіста створити власну приватну військову компанію може свідчити про намагання зробити нормою ситуації, коли державні та приватні енергетичні організації формують подібні підпорядковані структури.

Про це говорять аналітики Інституту вивчення війни (ISW) у звіті.

Нагадаємо, що 6 лютого російський уряд дозволив Газпрому заснувати "приватну охоронну організацію". Інформацію оприлюднили представники Генерального управління розвідки Міністерства оборони України. Згідно з опублікованим розпорядженням, підпис належить очільнику уряду РФ Михайлу Мішустіну. Документ визначив розмір статутного капіталу на рівні щонайменше 50%, при цьому 70% з нього належатиме Газпрому, а залишок – приватному охоронному утворенню "СТАФ-центр".

Аналітики намагаються з’ясувати, який підтекст закладено в подію. Вони зазначають, що ситуацію не можна назвати нонсенсом або винятком з правил, оскільки державні та приватні енергетичні компанії раніше вже формували підпорядковані сили безпеки для захисту активів. Втім у випадку з газовим монополістом не все так однозначно.

"Газпром може створювати власні приватні сили безпеки, імовірно, в спробі нормалізувати воєнізовані формування, пов'язані з державою, і підірвати приватні військові компанії (ПВК)", – ідеться у звіті ISW. Іншими словами, прецедент може нести подвійну функцію – стандартизацію процедури за прикладом ПВК "Вагнер" та участь в "перегонах озброєнь" між впливовими політичними гравцями Росії.

Не виключено, що країна-агресорка використовуватиме новостворене формування не для захисту інтересів Газпрому. Адже, як сказано в доповіді ГУР України, ПВК здатна охолодити тривалу напруженість між Кремлем і фінансистом "Вагнера" Євгеном Пригожиним.

Становище Газпрому не найкраще

Поки компанія зайнята формуванням сили безпеки, продовжуються втрати в енергетичному секторі. Монополіст не збільшує обсяги транспортування ресурсу через систему України, щоб забезпечити блакитним паливом Європу і виконати контрактні зобов’язання.

Втім деякі країни не можуть поскаржитися на проблеми з Газпромом. Компанія продовжила контракт із "Газпром трансгаз Білорусь" на постачання терміном 2023-2025 роки. Опубліковані документи містять вартість газу на рік, орієнтовно цифра дорівнює 250 млрд російських рублів (3,5 млрд дол.). Ціна послуг з транспортування через Білорусь оцінюється в 12 млрд руб.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які секрети Газпрому викрила українська IT-армія. Також ми повідомляли, чому Газпром знову скоротив експорт.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.