Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Без газу не залишимося? Скільки Україні потрібно блакитного палива на опалювальний сезон

Уряд вже надає непряму фінансову підтримку Нафтогазу у формі зниження ренти на газ, а також відшкодовує групі витрати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Україна буде забезпечена газом

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Україні потрібно протягом опалювального сезону імпортувати близько 2 млрд кубометрів газу. Це потребує значних фінансових ресурсів.

Про це йдеться на сайті Мінфіну з посиланням на Меморандум з МВФ.

"Потреба в імпорті щонайменше 2 млрд кубометрів газу в найближчі місяці для забезпечення опалювального сезону та покриття збільшення використання газу в структурі виробництва електроенергії створює тиск на фінанси Нафтогазу", — йдеться в листі.

Крім того, уряд вже надає непряму фінансову підтримку Нафтогазу у формі зниження ренти на газ, а також відшкодовує групі витрати, пов'язані з покладанням спеціальних обов'язків щодо надання суспільних послуг (ПСО).

"У разі несприятливого сценарію, за яким потребуватимуться більші обсяги імпорту газу, ми забезпечимо мобілізацію коштів з відповідних джерел фінансування", — йдеться в Меморандумі.

Звинувачення Газпрому в бік Молдови

Раніше ми писали, що російський Газпром періодично погрожує Молдові скоротити постачання газу нібито через те, що газ, який призначений для неї, "осідає" в Україні. Однак міністр інфраструктури й регіонального розвитку Молдови Андрей Спину запевняє, що такі звинувачення є необґрунтованими.

"Газпром у звичному для нас стилі недружньо погрожує нам подальшим скороченням постачання газу. Україну та Молдову звинувачують у неправді", – заявив він.

Міністр також додав, що обсяги газу, про які Газпром говорить як про залишки в Україні, це заощадження і запаси Молдови, які зберігаються в сховищах в Україні. У сховищах наразі знаходиться понад 200 млн кубометрів газу.

"Весь газ, який поставляється на правий берег, ми оплачуємо і будемо оплачувати, тож нехай і тут буде зрозуміло, що ці обсяги повністю оплачені нашою державою", – пояснив Спину.

Раніше ми писали про те, що у Молдові почалися масові відключення світла після обстрілів РФ. Також ми розповідали, як у Молдові впала російська ракета.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.