Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Проблеми з пальним лише набирають обертів – що відбувається на ринку

Експерти запевняють, що ситуація з сировиною могла б бути навіть гіршою, ніж є зараз

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

На ринку склалася досить складна ситуація

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Світові нафтопереробні заводи втрачають здатність виробляти достатню кількість дизельного пального. Вони відкривають новий фронт інфляції, позбавляючи економіки країн палива, що забезпечує роботу промисловості та транспорту.

Про це пише Bloomberg.

Ф'ючерси на нафту стрімко зростають. Нещодавно ціни на дизельне пальне в США підскочили вище 140 доларів. Цим самим вони досягнули найвищого рівня для цієї пори року. Європейський еквівалент злетів на 60% з літа.

Однак це не межа й ситуація може погіршитися ще більше. Все тому, що Саудівська Аравія та Росія обмежили видобуток нафти. Лідери альянсу ОПЕК+ – оголосили, що продовжать ці обмеження до кінця року, коли попит на пальне зазвичай підвищується.

"У зимові місяці ми ризикуємо зіткнутися з тривалим дефіцитом на ринку, особливо дистилятів. Нафтопереробні заводи насилу справляються з цим завданням", – каже керівник відділу нафтових ринків Міжнародного енергетичного агентства Торіл Босоні.

Складна ситуація склалася також для світового нафтопереробного флоту, який уже кілька місяців страждає від недостатнього виробництва. Палюча спека в Північній півкулі цього літа змусила багато заводів працювати повільніше, ніж зазвичай. І виходить, що запаси на складах скоротилися.

Ситуація з дизельним пальним могла б бути й гіршою. Адже у щомісячному звіті МЕА, опублікованому минулого тижня, передбачалося, що цього року споживання зросте приблизно на 100 тис. барелів на день. Це порівняно з майже 500 тис. барелів на день для бензину та більш ніж 1 млн барелів на день для авіакеросину та керосину.

Чи "вибухнуть" ціни на пальне взимку

Раніше у коментарі сайту Pro Гроші аналітик консалтингової компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко вже розповідав, що наразі поки досить рано говорити про ціни та попит на пальне взимку. Однак те, що до зими потрібно вже зараз починати готуватися населенню та промисловим споживачам електроенергії – факт.

За словами експерта, в зимовий період великого попиту на сировину українцям не варто очікувати. Адже для генераторів, якими люди скоріш за все будуть користуватися в опалювальний період, потрібно небагато пального. Наприклад, на 5 генераторів ви використаєте пального, як на одну автівку.

Не буде великого попиту й у великих підприємств, де стоять потужні дизельні генератори. Якщо вас зацікавила тема про майбутню ситуацію на ринку пального, то більше ви можете почитати в нашому матеріалі за посиланням.

Ми розповідали, як українцям сплатити штраф за порушення правил дорожнього руху. Ще ми писали, для яких видів транспорту не потрібно водійське посвідчення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.