Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Постійно порушують графіки: регулятор оштрафував три обленерго

Розповідаємо, які обленерго оштрафували за недотримання справедливих графіків відключень світла

Фото: ДТЕК, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Комісія оштрафувала низку обленерго на 85 тис. гривень

Фото: ДТЕК, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та компослуг (НКРЕКП) оштрафувала низку обленерго за недотримання графіків відключень електропостачання.

Таке рішення регулятор ухвалив під час засідання 17 січня.

Хто найчастіше порушує графіки відключень світла

"На численні звернення споживачів НКРЕКП проводить перевірки операторів систем розподілу (ОСР) електричної енергії щодо дотримання ними графіків відключень електропостачання", – зазначили в компанії.

Так, на засіданні було розглянуто підсумки позапланових перевірок щодо дотримання вимог функціонування ринку електричної енергії трьох обленерго:

  • АТ "ВІННИЦЯОБЛЕНЕРГО";
  • АТ "ЧЕРНІВЦІОБЛЕНЕРГО";
  • ПРАТ "ВОЛИНЬОБЛЕНЕРГО".

Перевірки охоплювали діяльність компаній протягом листопада – грудня 2022 року, пояснили в регуляторі.

"За результатами перевірок встановлено, що вказані підприємства допустили порушення вимог ЗУ "Про ринок електричної енергії", Кодексу систем розподілу та недотримувались Ліцензійних умов з розподілу електричної енергії в частині порушення графіків відключень електропостачання споживачам", – зазначила Комісія.

Вказані ОСР розподіляли участь споживачів у заходах з розвантаження енергосистеми (графіках відключення) нерівномірно, без дотримання принципу соціальної справедливості.

Окрім того, вони неналежним чином інформували споживачів про перерви в електропостачанні, зокрема, через власні вебсайти.

НКРЕКП накладає на АТ "Вінницяобленерго", АТ "Чернівціобленерго" та ПрАТ "Волиньобленерго" санкції у вигляді штрафу у розмірі 85 тис. грн та зобов'язала надалі дотримуватись справедливих графіків відключень, а також вимог щодо належного інформування споживачів про перерви в електропостачанні.

У Комісії також зазначили, що за недотримання принципу недискримінаційності при застосуванні розвантажувальних відключень споживачів електричної енергії було прийнято рішення про накладення на керівників згаданих ОСР адміністративного стягнення у вигляді штрафу у розмірі 1 700 грн.

Про те, на які обленерго найчастіше скаржаться споживачі електроенергії, читайте детальніше в нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому мобільний зв'язок досі залежить від відключень світла. Також ми розповідали, що буде зі світлом після закінчення опалювального сезону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.