Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В ДТЕК повідомили, що буде зі світлом після опалювального сезону: про що варто знати українцям

Ситуація в енергосистемі може покращитися через потепління, але у квітні мають розпочатися планові ремонтні роботи на об'єктах

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як зміниться ситуація з відключенням світла з квітня

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Відключення світла в Україні, ймовірно, продовжать і після завершення опалювального сезону, у квітні, адже обсяг генерації в енергосистемі навряд чи збільшиться навесні.

Про таку можливість повідомив в етері телемарафону виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

За його словами, ситуація в енергосистемі може покращитися через потепління, але у квітні на об'єктах енергетики мають розпочатися планові роботи.

"Я, чесно кажучи, не думаю, що ситуація принципово покращиться. З одного боку: буде зменшення споживання, тому що потеплішає. Але, з іншого боку, розпочнуться планові ремонтні роботи, яких зараз не проводять", — сказав він.

Також Сахарук зазначив, що енергетикам усе складніше відновлювати об'єкти, які після кожного нового обстрілу з боку Росії стають дедалі вразливішими.

Яка ситуація зі світлом 16 січня

За інформацією Укренерго, енергосистема витримала вже 12 масовану ракетну атаку ворога, і наразі триває її відновлення. Дефіцит суттєво зріс через зменшення виробництва електроенергії внаслідок ракетних обстрілів електростанцій, тому до обленерго доведені зменшені ліміти споживання на всю добу.

"Через їх перевищення вже з 9-ї години введені аварійні відключення у чотирьох областях, а з 10-ї – у п’яти областях України. Також можливі застосування аварійних відключень і в інших регіонах", — зазначають в Укренерго.

До того ж, як пояснюють енергетики, ситуація ускладнюється через погодні умови (рвучкий вітер, обмерзання проводів), тож у центральному регіоні є відключення через пошкодження у розподільчих електромережах.

Як ракетна атака РФ нашкодила енергосистемі

Після чергової російської ракетної атаки в суботу, 14 січня, об'єкти енергетичної інфраструктури зазнали значних пошкоджень. Українців попередили, що відключень світла знову побільшає.

"У зв'язку з тим, що пошкодження були значні, треба готуватися до важких днів, а, можливо, й тижнів, щоб мати можливість частково відновити те, що було пошкоджено", – пояснив директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

У компанії припускають, що у найближчі декілька днів або тижнів по країні будуть діяти не лише планові, а й аварійні відключення світла.

Раніше ми розповідали, куди українці можуть скаржитися, якщо їм відключають світло поза графіком. Також ми писали, як держава хоче переобладнати енергосистему після війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.