Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Підвищення тарифів не допоможе? Скільки грошей піде на ремонт енергосистеми

Після перемоги над Росією Україна планує розбудувати абсолютно нову енергетичну систему, яка буде сучаснішою та ефективнішою

Фото: ДТЕК, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

Скільки часу відновлюватимуть енергосистему пілся обстрілів

Фото: ДТЕК, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

Повне відновлення української енергосистеми від наслідків ракетних ударів триватиме щонайменше п'ять-сім років. Натомість для нормалізації роботи знадобиться до 2,5 років.

Про це розповів виданню Обозрєватєль директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

За його словами, після війни в Україні збудують абсолютно нову, ефективнішу енергетичну систему. Більшість зруйнованих об'єктів вже не будуть відновлювати.

"Це буде інша енергосистема, інакше сконфігурована, значно більше вуглецево-нейтральна, більш екологічна, більш ефективна. Але з того стану, в якому ми зараз, просто для того, щоб відновити добрий робочий стан, нам потрібно буде 2-2,5 роки. А для того, щоб прийти до якогось дійсно надійного і нового формату енергосистеми, то це 5-7 років", – розповів він.

Тим часом для того, щоби енергосистема відновила мінімальний рівень потужності, який мала до війни, необхідно вкласти майже 2 мільярди доларів. Повне оновлення коштуватиме значно дорожче.

"А далі дуже важко оцінювати, тому що є багато відкритих питань: чи буде будуватися атомна генерація, чи не буде, як багато буде біомасової генерації, які саме джерела коштів вдасться залучити, чи з'являться в нас приватні інвестиції? Багато питань", – підкреслив Олександр Харченко.

Відновлення енергосистеми: що відбувається зараз

Нещодавно міністр енергетики Герман Галущенко розповів, що фахівці постійно працюють над тим, щоби відновити бодай якусь частину пошкоджених росіянами енергооб'єктів. Паралельно з цим триває підготовка енергосистеми до осінньо-зимового періоду. Енергетики, зокрема, створюють запас устаткування, щоби швидко усувати пошкодження у майбутньому.

"І безумовно, це цілий план щодо робіт, які треба зробити з точки зору захисту об'єктів критичної інфраструктури", — зазначив міністр.

Під час підготовки до наступної зими Україна планує максимально децентралізувати генерацію електроенергії, збільшуючи нарощування маневрових потужностей.

Раніше ми розповідали, що зміниться в українській енергосистемі після війни. Також ми писали, чи загрожують українцям віялові відключення електроенергії влітку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.