Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Підійде і для України? Якими лайфхаками для економії енергії користуються в Європі

Євросоюз давно планував змінити політику щодо використання енергії та скоротити споживання, але агресія РФ проти України прискорила і ускладнила всі процеси

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Економити цієї зими будуть всі

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Один з наслідків повномасштабного нападу Російської Федерації на Україну – енергетична криза у світі. Власне українці вже пристосовуються до постійних відключень світла і жорсткого обмеження споживання електроенергії через обстріли росіянами енергетичної інфраструктури. Закликають людей готуватися і до можливої відсутності газу, тепла, води, оскільки невідомо, до яких ще терористичних дій може вдатися ворог.

Але наслідки російсько-української війни відчули і в Європі. Суми в платіжках багатьох європейців зросли в кілька разів. До того ж країни залежать від російських ресурсів і зараз намагаються зменшити їхнє споживання. У зв'язку з цим ЄС і закликав людей економити й у жовтні представив план боротьби з енергетичною кризою.

Розповідаємо, що роблять країни, аби зменшити енергоспоживання вже цієї зими, та яких рекомендацій дотримуються європейці.

Зима буде економною для всіх


Згідно з планом Євросоюзу, з 1 грудня 2022 року до 31 березня 2023 року країни-члени повинні визначити години пік (таких має бути не менше 10% доби) й протягом цього часу зменшувати споживання електроенергії. З періодом кожна країна може визначатися самостійно, але загальна мета – скоротити споживання на 5% у пікові години. Добровільно держави можуть зменшувати загальне споживання на 10%.

Є й інші рішення, які стосуються податків, промисловості, великих електроенергетичних компаній тощо. Все це розповсюджується на Євросоюз, але загалом кожна країна має свої власні ініціативи, які повинні скоротити споживання ресурсів та зменшити залежність від Росії.

Зокрема, у Німеччині планують скоротити споживання не лише світла, а й газу. У громадських будівлях максимально допустима температура в приміщеннях – 19°C, а фоє, коридори тощо опалювати взагалі не будуть. Винятки становлять тільки лікарні.

Фото: Pexels

Мити руки в громадських місцях доведеться холодною водою, а вулична реклама, будівлі і пам'ятники тепер не підсвічуватимуться. Крім того, німці повинні перевірити системи опалення в своїх будинках та максимально їх оптимізувати.

Обмеження температури до 19°C стосується також Франції. Там магазини зобов'язані зачиняти двері, якщо працюють кондиціонери, а в басейнах стане холоднішою вода. Ті ж обмеження споживання енергії для громадських будівель стосуються й Італії та Іспанії. У Польщі, наприклад, заморозять ціни на електроенергію та, як і в Іспанії, Нідерландах та Великій Британії, надаватимуть пільги домогосподарствам, які економитимуть найбільше, виплачуватимуть допомогу та підтримуватимуть бізнес.

Урядових ініціатив багато, проте є певні рекомендації, які стосуються жителів кожної країни. Наприклад, українцям рекомендують мінімізувати використання електроенергії зранку та ввечері – у години пік. Також не варто користуватись одночасно кількома потужними приладами чи залишати увімкненим світло там, де воно не потрібне. Також українська влада рекомендує зменшити температуру повітря в оселях, позакривати усі можливі щілини, через які виходить тепло, і подумати про те, що може забезпечити енергією на випадок її відсутності через обстріли чи з інших причин. Але що рекомендують європейцям і що вони роблять вже?

Пожертвуй комфортом або заплати


Уряд Нідерландів, наприклад, цієї осені закликав своїх громадян зробити таке:

  • зменшити температуру вдома на 1°C;
  • опалювати лише ті приміщення, де люди перебувають найчастіше;
  • швидше приймати душ.

Мотивують нідерландців тим, що така економія зробить країни та Європу менш залежними від Росії, а також так буде краще для клімату.

Менше часу проводити в душі рекомендують і на офіційному сайті Всесвітнього економічного форуму. Крім того, потрібно зменшити температуру на термостаті, утеплити труби, захиститись від протягів та прати й мити посуд в спеціальних машинах тільки якщо вони наповнені.

Також за деякими рекомендаціями цієї зими європейці намагатимуться не дивитися телевізор у фоновому режимі, вимикати ігрові пристрої, чайники та виймати зарядні пристрої з розеток, якщо від них нічого не заряджається. І ці правила дійсно використовують вже багато людей.

Фото: Pexels

У коментарі BBC подружжя з Манчестера, міста у Великій Британії, розповіло, що вони змінили свої звички так: тепер вони стежать за тим, як часто вмикають пральну машину, у чайнику гріють лише ту кількість води, яка потрібна, рідше використовують сушарку для білизни, розвішуючи одяг у приміщенні.

Інші люди пишуть в соцмережах, що вони купують енергоощадні прилади або ж використовують таймери для душу. А от чоловік з Великої Британії в Twitter поділився своїм досвідом, як йому вдалося різко зменшити собі суми в платіжці за електроенергію в 2022 році.

Зокрема, він вимикав усе, що не використовував, духову шафу вмикав раз на тиждень, готував на плиті чи в мікрохвильовій печі. Телевізор дивився лише 2 години на день, а повербанк чи телефон заряджав від автомобіля. Деякі європейці встановили вдома LED-лампи, а деякі не вмикали газове опалення і мають на меті прожити без нього всю зиму.

Як європейці економлять енергію

Як європейці економлять енергію

Тим часом в Україні вводять нові графіки відключень електроенергії. По всій території держави промисловим споживачам обмежать постачання. Це стосується і побутових споживачів у кількох областях. Читайте детально, кого стосуються відключення і чим це допоможе.

А в період, коли світла не буде, багато українців планують користуватися генераторами. Зараз активно замовляють і купують, проте не всі вони універсальні і підійдуть не кожному. Читайте пояснення експерта, як обрати генератор для приватного будинку та що краще придбати для квартири. Також дізнавайтеся, скільки коштує утеплити будинок ззовні.

Більше про підготовку до нового опалювального сезону читайте у нашій спецтемі.

    google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

    Стрічка новин

    Дивитися всі

    Ексклюзив редакції

    Дивитися всі
    Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.