Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Скільки коштує утеплити будинок – ціни на матеріали і послуги

Розповідаємо, скільки коштують основні матеріали для зовнішнього утеплення квартир і будинків, і скільки доведеться віддати за послуги фахівців

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Утеплити будинок ззовні коштуватиме десятки тисяч гривень

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В умовах повномасштабної війни українці опинилися в ситуації, коли гарантій, що вдома взимку буде тепло, немає. Російський агресор обстрілює критичну інфраструктуру України, намагаючись забрати в людей тепло і світло. Влада вже попереджає про можливу відсутність опалення, але разом з тим дає рекомендації, як пережити цю зиму і зменшити наслідки ворожих дій.

Отже, для багатьох актуальним стало питання утеплення домівок. Ми вирішили переглянути, скільки коштують матеріали для зовнішнього утеплення фасаду квартири чи приватного будинку, та які ціни встановили компанії, що пропонують послуги утеплення.

Скільки коштують матеріали


Загалом є два методи утеплення:

  • мокрий, коли шар утеплювача приклеюють до стіни, наносять армувальний, а потім фінішний шар (підходить для усіх видів кам'яних стін);
  • вентильований, коли утеплювач прикріплюють до стін дюбелями і тоді на спеціальну підсистему наносять зовнішнє облицювання (варіант для дерев'яних будинків).

Найчастіше обирають перший метод. Починати потрібно з того, щоб правильно прорахувати площу зовнішніх стін, віконних і дверних укосів тощо. Це допомагають зробити фахівці. Такі підрахунки важливі, оскільки залежно від них потрібно потім буде закуповувати матеріал.

Найпопулярнішим для зовнішнього утеплення є пінопласт. При виборі листів варто звертати увагу на його щільність. Наприклад, на одному з популярних сайтів ціни за один лист пінопласту для утеплення фасаду будинку, такі:

  • 85,50 грн (зі знижкою) за лист щільністю 16 кг/м куб. розміром 1000x500 мм і товщиною 50 мм (такий же лист товщиною 100 мм коштує 170,10 грн);
  • 116 грн за лист щільністю 9 кг/м куб. розміром 1000x500 мм і товщиною 100 мм;
  • 195,30 грн за лист щільністю 20 кг/м куб. розміром 1000x500 мм і товщиною 100 мм.

Часто люди також обирають мінеральну або базальтову вату. Наприклад, рулон мінвати розміром 1200x6250 мм і товщиною 50 мм, який має щільність 11 кг/м куб., можна придбати за 866 грн. Популярністю користується базальтова вата на 100 мм щільністю 30 кг/м куб. Наприклад, 5 плит розміром 600х1000 мм продають за 470,30 грн. Є і дорожчі варіанти, близько 750 грн, де щільність зростає до 135 кг/м куб.

Тобто, багато залежить не лише від матеріалу, а і його характеристик. Але це тільки початок, бо для робіт потрібні й додаткові матеріали. Наприклад, клейовий розчин для пінопласту, дюбеля для кріплення, армована сітка, клей для армуючого шару сітки, цокольний профіль, фінішна грунтовка тощо.

Зокрема, 4 кг клею для пінопласту обійдуться у 245 грн. Інший виробник пропонує клейову суміш на 25 кг за 186 грн, яка ще потребує приготування. Ціни на такі суміші відрізняються залежно від виробника та призначення.

Загалом підсумкова вартість для кожного будинку буде індивідуальною. Це залежатиме не лише від площі, а і матеріалу, який підійде для конкретної будівлі, розчинів і клеїв, які будуть використовувати, а також вартості послуг фахівців. Інколи власники приватних будинків займаються утепленням самостійно. Проте для квартир потрібно наймати робітників.

Скільки коштують послуги утеплення


В інтернеті можна знайти багато компаній, які займаються такими роботами. Часто в їхні послуги входить ціна за роботу та матеріал. На сайті однієї з таких ідеться, що утеплення будинків та квартир пінопластом коштує від 750 грн за м кв. Остаточну ціну визначають якістю матеріалів та обсягом робіт. Утеплення мінватою коштуватиме від 1 200 грн за м кв.

У іншої компанії прайс такий:

  • від 800 грн/м кв. – зовнішнє утеплення пінопластом товщиною 50 мм щільністю 35 кг\м куб. та нанесення декоративного покриття;
  • від 900 грн/м кв. – такі ж послуги з пінопластом товщиною 100 мм;
  • від 1 400 грн/м кв. – зовнішнє утеплення пінопластом товщиною 100 мм щільністю 140 кг\м куб. та нанесення декоративного покриття.

Такі ціни пропонують компанії в Києві та області. Схожі ціни і у Львові:

Так, утеплити житло – це недешева послуга. Але при цьому вона й не кожному може підійти. Декому краще утеплити будинок зсередини, або ж взагалі провести мінімальні ремонтні роботи, які не даватимуть теплу виходити. Важливо, щоб матеріали і методи утеплення були правильно підібрані, інакше це принесе шкоду стінам, не триматиме тепло, а гроші будуть витрачені даремно. Тому в такому випадку краще звертатися до фахівців, які підкажуть, що робити з будинком перед зимою.

Раніше ми вже розповідали, що цьогоріч зима буде непростою, і багато хто для опалення будинку планує використовувати дрова, якщо зникнуть газ та електропостачання. Є різні види дерев, які по-своєму віддають тепло. Читайте у нашому матеріалі, якими деревами краще опалювати будинок.

Також ми писали про те, скільки коштує встановлення твердопаливного котла, і який місяць буде найскладнішим під час опалювального сезону.

Більше про підготовку до опалювального сезону читайте у нашій спецтемі.

    google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

    Стрічка новин

    Дивитися всі

    Ексклюзив редакції

    Дивитися всі
    Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.