Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Перехід на літній час: чи вдасться зекономити світло

Експерт розповів, чи вдається зекономити електроенергію під час переходу на літній час

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Чи вдасться зекономити світло

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Вже цієї неділі, 26 березня, Україна перейде на літній час – стрілки годинника слід буде перевести на годину вперед, однак, чи допоможе це застаріле правило економити електроенергію.

Про це розповів аналітик енергетичних ринків Максим Білявський.

На його думку, суттєвої економії світла переведення годинників насправді не дає. Набагато більше користі принесе модернізація промисловості з переходом на більш енергоефективне обладнання, ніж зайва година часу.

"Аргумент про економію електрики нібито ґрунтується на менш інтенсивному використанні вуличного освітлення, оскільки після переведення часу на годину вперед подовжується світловий день", — наголосив експерт.

За словами Білявського, останніми роками багато обласних центрів та міст України перейшли на LED-лампи. Через це економія від переходу на літній час стає мінімальною.

Скільки вдасться заощадити

За суб'єктивними оцінками експерта, з переведенням стрілок вдається заощаджувати не більше 2% обсягів електроенергії, і це на рівні статистичної похибки. Водночас, як показав досвід опалювального сезону за умов російських атак на енергооб'єкти, Україні потрібно близько 20%. Таким чином, глобально насамперед необхідно рухатись у напрямку зниження енергоємності промислових підприємств, вважає аналітик, а не скорочення часу роботи вуличного освітлення. Адже головним споживачем насамперед є не вуличні ліхтарі, а домашні побутові прилади та енергоємні підприємства.

Чому платіжки ростуть попри відключення світла?

Як ми раніше писали, все через підвищене споживання, або відкладене. Коли дають світло, українці одразу починають вмикати всі побутові прилади в домі.

Звідси виникає різкий стрибок споживання, який компенсує той час, коли електроенергії не було. Так економія під час відключення зводиться нанівець чи навіть перевищує стандартні обсяги, тож і показники лічильника стають більшими.

Інформуючи обленерго про фактичний обсяг спожитої електроенергії, у вас ніколи не виникатиме проблем з невідповідністю показників до вказаної суми. У протилежному випадку обсяг, який спожив клієнт, визначають за середньодобовим споживанням. Тому сума у рахунку може вищою, ніж зазвичай.

Раніше ми писали про те, що Шмигаль розповів, чому Росія більше не загрожує українській енергосистемі. Також сайт Pro Гроші розповідав, чому Україна хоче відмовитися від газу з-за кордону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.