Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ні графіків, ні світла: що робити, коли немає електрики не під час відключень

Розповідаємо, як діяти у разі відсутності електроенергії не під час інших видів відключень

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Щоб дізнатися, чому вдома немає світла, необхідно зробити три кроки

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці вже звикли до регулярних відключень світла, однак електроенергії може не бути, навіть якщо не здійснюються ніякі види відключень. У такому випадку необхідно зробити аварійну заявку.

Про це повідомляє ДТЕК.

Що потрібно робити

Насамперед необхідно перевірити, чи не здійснюється в цей час якийсь із видів відключень – аварійні, стабілізаційні чи екстрені. Якщо дійсно графіки відключень тут ні до чого, то треба зробити аварійну заявку та звернутися до відповідного органу для перевірки внутрішньобудинкових мереж:

  • ОСББ (об'єднання співвласників багатоквартирного будинку);
  • ЖБК (житлово-будівельний кооператив);
  • УК (управляюча компанія).

Саме ці органи відповідають за електромережі всередині будинку і мають перевірити, в якому стані вони знаходяться. У разі якщо із внутрішньобудинковими мережами все гаразд, ОСББ, ЖБК чи КК мають звернутися до ДТЕКу для проведення перевірки та ремонту.

Як дізнатися, чому вдома немає світла
Як дізнатися, чому вдома немає світла
Фото: ДТЕК

Як в Україні відключають світло

Обленерго щодня отримують ліміти споживання для кожної області від Укренерго, саме від дотримання цих лімітів залежить, який тип відключень застосовуватиметься.

  • Стабілізаційні відключення

Під час таких відключень світло зникає відповідно до графіків. Вони діють у разі дефіциту електроенергії в енергосистемі. Обсяг електроенергії, яку потрібно заощадити у регіоні, заздалегідь визначено. Такі відключення тривають близько 4 годин за один раз (може бути затримка 30 хвилин для перемикання клієнтів).

  • Екстрені відключення світла

Такі відключення вводяться, коли енергосистему потрібно збалансувати на більшу потужність, ніж передбачено графіком. У такому разі обсяг електроенергії, яку потрібно заощадити у регіоні, наперед невідомий.

Зміни у графіках відключень

В Україні вирішили систематизувати процеси відключень світла та визначати пріоритетність щодо того, хто насамперед має отримувати електроенергію.

Енергетики мають розробити та подати на розгляд Уряду чіткі пріоритети включення електропостачання. Загалом буде чотири групи пріоритетів:

  • перший — критична інфраструктура, зокрема об’єкти водо-, теплопостачання та лікарні;
  • другий — об’єкти військово-промислового комплексу, що працюють на оборону країни. Принцип "все для фронту" залишається абсолютно незмінним;
  • третій — бізнес, який виготовляє критично важливі товари та продукти, як хлібопекарні та молокозаводи;
  • четвертий — житловий сектор.

Лише після того, як електроенергія з'явиться у цих чотирьох групах, світло мають подавати й іншим об'єктам.

Раніше ми розповідали, що заважає відновити електроенергію. Також ми писали, яка ситуація зі світлом наразі в Україні. Більше про відключення електроенергії читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.