Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Найдорожче пальне в Україні: чому водії переплачують за деякі марки бензину

Розповідаємо, чому за деякі марки бензину водії змушені переплачувати декілька гривень на заправках

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чому бензин А-95 є найдорожчим в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ще кілька років тому водії взагалі не думали про те, яке пальне використовувати для своєї автівки: на АЗС пропонували бензин А-76, А-92, А-95, А-98 та дизельне пальне. Але зараз ситуація змінилася, і на заправках пропонують не лише "звичайний бензин", а ще й, наприклад, А-95 з позначкою "+" або "преміум". Як правило, коштує таке пальне на 3-4 гривні дорожче.

Редакція сайту Pro Гроші розповідає, які марки бензину є найдорожчими в Україні.

Насамперед потрібно зрозуміти значення букв і цифр у назві бензину. Так, літера "А" означає, що пальне використовують для заправки автотранспорту (за першою літерою у слові).

Цифри вказують на октанове число, що міститься в бензині, а октанове число – показник детонаційної стійкості бензину (самозагоряння).

Тобто, бензином А-95 або А-95+заправляють автомобілі (а не літаки, наприклад). Вміст октанового числа у ньому становить приблизно 95, що встановили під час лабораторних досліджень.

Чому відрізняються ціни

Як пояснив у коментарі редакції Pro Гроші аналітик Олександр Сіренко з компанії "Нафторинок", найдорожчим пальним на українських АЗС є бензин А-95 та А-95+. Усе тому, що загалом котирування на А-95 є найвищими за дизпаливо і скраплений газ.

"Те, що на наших АЗС є бензин А-95+ — це, напевно, бензин з додаванням якихось присадок. Це вже маркетинг. Тобто, до заводського бензину додають якісь присадки, які надають переваги для роботи двигуна, для покращення згоряння", — розповів він.

При цьому вартість покращувальної присадки може коштувати 30 або 50 копійок на літр, однак коли таке пальне потрапляє на АЗС, воно дорожчає на дві-три гривні.

"Це реклама. За це на українських заправках водії платять дорожче, хоча бензин сам по собі дорогий продукт", — додав Сіренко.

Які заправки ліпше ігнорувати

За результатами нещодавньої перевірки якості бензину марки А-95 на українських заправках з’ясувалося, що пальне на деяких АЗС аж ніяк не відповідає сучасним стандартам Євро-5.

Так, неякісним бензином найчастіше торгували на таких заправках, як:

  • БРСМ-Нафта;
  • U.GO;
  • АВІАС;
  • BVS;
  • 24/7;
  • KCEM;
  • DNIPRO OIL GROUP.

Найбільше порушень стосується таких показників як октанове число і вміст сірки.

Раніше ми пояснювали, чому водіям не варто переводити автівку на газ. Також ми писали, за яке ще порушення водіїв штрафуватимуть з 1 жовтня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.