Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нафтогаз задумав перевернути ситуацію на газовому ринку – що зміниться незабаром

В Україні працюють над новим планом щодо видобутку власного газу в умовах воєнного часу

Фото: Google, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Нафтогаз веде переговори з приватними компаніями щодо видобутку газу в Україні

Фото: Google, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

До видобутку газу в Україні можуть долучитися приватні компанії. Так, наразі Нафтогаз веде переговори про це з ExxonMobil, Chevron і Halliburton.

Про це розповів в інтерв'ю Financial Times голова правління української компанії Олексій Чернишов.

Чи не вважатимуть міжнародні компанії таку можливість занадто ризикованою з огляду на те, що в Україні досі триває війна, наразі невідомо. Чернишов зазначив, що Нафтогаз працює над певними механізмами, які дозволять відкрити газовий ринок для іноземних інвесторів.

"Ми працюємо над механізмами страхування, щоб захистити їхні вкладення. Звичайно, це займе певний час. Але ми не чекаємо – ми рухаємося вперед", — зазначив він.

За його словами, найближчим часом домовленості можуть бути узгоджені з Halliburton, який має на меті збільшення видобутку газу до цільового рівня 13,5 млрд куб. м – приблизно на мільярд більше, ніж у 2022 році.

"Це багато. І для цього нам може знадобитися розширення послуг та технологічні системи, які Halliburton здатна надати. Ми хочемо, щоб вони різко розширили свою діяльність", – сказав він.

Переговори з Exxon і Chevron, які, на відміну від Halliburton ще не працювали у нашій країні, зараз перебувають на ранній стадії.

"Ми будемо раді їм. Ми можемо спільно видобувати газ, можемо укласти угоду про розподіл продукції, вони можуть самі отримати ліцензію і видобувати газ – ми вітатимемо це", – сказав Чернишов.

Як війна вплинула на видобуток газу в Україні

Попри бойові дії, руйнування та втрату частини виробничих об'єктів на сході, компанія Укргазвидобування повідомила, що за підсумками 2022 року вдалося видобути 2,5 млрд кубометрів природного газу. Обсяги видобутку скоротилися лише на 3%, якщо порівнювати із довоєнним 2021 роком.

"У 2022 році Укргазвидобування, попри руйнування та окупацію частини виробничих об'єктів на сході країни, зберегло стабільний видобуток природного газу", — йшлося у повідомленні.

Раніше стало відомо, що Нафтогаз у 2023 році повністю відмовитися від імпортного газу. Також ми розповідали, як Франція кинула виклик російському Газпрому.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.