Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нафтогаз планує ліквідувати одне з найстаріших сховищ газу – в чому причина

Україна досі не виводила ПСГ з експлуатації, тож це буде перший експериментальний досвід

Колаж: Pro Гроші

Компанія "Нафтогаз" не бачить вигоди в обслуговувані найстарішого газового сховища

Колаж: Pro Гроші

НАК "Нафтогаз України", до складу якої входить оператор підземних сховищ газу "Укртрансгаз", планує ліквідувати одне з найстаріших своїх газових сховищ.

Про це розповів головний інженер компанії Роман Кохтюк, повідомляє видання "Енергореформа".

Мова йде про ПСГ, яке створили ще на початку 1970-х років. Воно вважається одним з найстаріших, проте майже не вносить вклад у мережу підземних сховищ. Як розповів Роман Кохтюк, обсяг сховища становитьменше 1% від загального. Цей об’єкт формувався у водоносних пластах, проте він вимагає великих ресурсів експлуатації, не приносячи при цьому жодної економічної вигоди.

Наразі у компанії вирішують, якою буде доля ПСГ. Поки що відбувається поступове звільнення сховища від залишків газу. Серед варіантів майбутнього використання – зберігати там СО2, тобто вуглекислий газ. Або ж створити родовище, покликане видобувати ресурси. Наразі невідомо, у яку суму обійдеться вартість нового видобутку, і чи не стане цей крок заміною колишньої невигідності на нову.

Нарешті, керівництво обдумовує варіант повністю ліквідувати ПСГ, щоб звільнити себе від зайвих клопотів. Аби остаточно прийняти рішення, вигідне з фінансової точки зору, буде проводитися геолого-економічне обґрунтування.

Як зауважив Роман Кохтюк, раніше жодна газопостачальна компанії в Україні не здійснювала ліквідацію підземного сховища. Тому це буде експериментом: деталей щодо міркувань безпеки в умовах воєнного часу представник Укртрансгазу не озвучив.

Рівень накопичень газу на зимовий період

Як коментував ситуацію з готовністю до опалювального сезону 2022-2023 Нафтогаз, компанії вдалося накопичити ресурс в обсязі майже 14 млрд кубометрів. Хоча раніше йшлося про обіцянку українському уряду зберегти близько 19 млрд кубометрів. Ці цифри називають прийнятними для оптимального проходження зимового періоду з помірною температурою повітря.

Як зауважили на засіданні Антикризового енергетичного штабу, наразі готовність до опалювального сезону становить 88%. Але показник планують підвищити до 100% вже у першій декаді жовтня. Якщо ж ситуація буде погіршуватися на місцях, уряд підготував антикризові плани кожної області.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Газпром раптово припинив експорт в Італію. Також ми повідомляли, що пошкоджену ТЕЦ у Харкові намагаються відремонтувати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.