Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на нафту вкотре змінились — що стурбувало світові ринки

З'ясовували, як негативні економічні тенденції в США впливають на вартість "чорного золота"

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Скільки коштує нафта 20 квітня 2023 року

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

У четвер, 20 квітня, ціни на нафту ще більше знизились, оскільки слабкі економічні тенденції в США викликали побоювання щодо скорочення попиту та глобальної рецесії. Вартість "чорного золота" впала до мінімуму від початку квітня 2023 року.

Про це пише Reuters.

Яка вартість нафти

Ф'ючерси на нафту марки Brent опустилися на 0,96% до $82,32 за барель. Ф'ючерси на нафту West Texas Intermediate (WTI) впали на 0,87% до 78,47 долара.

Обидва контракти, які знижуються другий день після падіння на 2% у середу, 19 квітня, знаходяться на найнижчому рівні відтоді, як ОПЕК+ оголосила про несподіване скорочення видобутку 2 квітня.

"Нафта WTI знову впала нижче за рівень 80 доларів і може продовжити зниження, якщо відновиться торгівля сильним доларом", — зазначив Едвард Мойя, старший ринковий аналітик OANDA.

Яка ситуація в США

Індекс долара США зріс приблизно на 0,40% упродовж цього тижня. Долар, що зміцнюється, робить нафту дорожчою для власників інших валют.

"Сильний долар США чинив тиск на нафтові ринки цього тижня, оскільки шанси на те, що ФРС продовжить підвищення ставок, посилилися, оскільки прибутковість облігацій знову почала зростати", — зазначила Тіна Тенг, аналітикиня CMC Markets.

За її словами, хоча Китай повідомив про вищі, ніж очікувалося, дані щодо ВВП. Однак, як промислове виробництво, так і інвестиції в основний капітал не відповідали узгодженим даним, що не допомогло підвищенню цін на нафту.

Відповідно до звіту Федеральної резервної системи, опублікованому в середу, економічна активність у США мало змінилася за останні тижні, при цьому зростання зайнятості та споживчих цін дещо сповільнилося.

"Це стурбувало ринки, посиливши нещодавні побоювання, що посилення грошово-кредитної політики послабило попит на нафту", — зазначили аналітики ANZ Research для клієнтів.

Плани Росії провалились?

Що стосується пропозиції, то завантаження нафти із західних портів Росії у квітні, ймовірно, зросте до найвищого рівня з 2019 року, перевищивши 2,4 млн барелів на добу, попри плани Москви скоротити видобуток.

Що буде з цінами на нафту до кінця 2023 року

Аналітики зазначають, що ринок нафти різко зріс два тижні тому після того, як Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) та її союзники, такі як Росія, погодилися скоротити видобуток.

У результаті у другій половині 2023 року на світовому ринку нафти може виникнути напруженість, що призведе до зростання цін на "чорне золото", вважає виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Біроль.

Ми також писали про те, що РФ збільшить експорт нафти ще до однієї країни. Крім того, сайт Pro Гроші зазначав, що в Кремлі вигадали, як помститися світові за обмеження цін на нафту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.