Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україну масово ввозять генератори: чи загрожує водіям дефіцит палива

Денис Шмигаль пояснив, чи виникне в Україні дефіцит бензину через масове завезення в країну генераторів

В Україні на тлі підвищеного імпорту бензинових та дизельних генераторів може зрости попит на пальне. При цьому влада впевнена, що це не спровокує дефіцит пального в Україні.

Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, уряд спілкується з мережами пального та уважно стежить за балансом імпорту та споживання.

"В умовах збільшення імпорту дизельних та бензинових генераторів розуміємо, що попит на паливо може зрости. Але його дефіцит Міністерство економіки не передбачає. Уряд перебуває у постійному діалозі з мережами пального та уважно стежить за балансом імпорту та споживання", — розповів глава Кабміну.

Він також зазначив, що останнім часом Україна завозила близько 700 тисяч тонн палива. Тому споживачі будуть забезпечені пальним.

Що буде з цінами на пальне у грудні

Як пояснив раніше сайту Pro Гроші редактор та аналітик Нафторинку Олександр Сіренко, у грудні ціни на пальне навряд чи зміняться. Основною причиною цього є падіння зовнішнього ринку, що відчують і українські споживачі.

Нафта в останні два тижні коштує нижче 100 доларів за барель. А в останній тиждень – ще й нижче за 90 доларів. Відповідно, якщо на початку листопада в Європі дизель коштував 1 150 доларів за тонну, то зараз він коштує 850-900 доларів за тонну. Це суттєве зниження котирувань, і, відповідно, має бути зниження цін, – пояснив аналітик.

Але не варто виключати фактор блекауту. За словами Сіренка, навіть коли всі включать у грудні генератори, то це позначиться на цінах, але тільки на гуртовому ринку. На ціни на АЗС це не вплине.

Загалом експерти єдині на думці, що Україні зараз не загрожує серйозний дефіцит палива. Після осіннього колапсу продукцію почали завозити невеликими партіями з країн Європи, причому паливо не зберігають постійно на одному місці.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, чи зміняться ціни на квартири у грудні та що відбувається на ринку нерухомості зараз. Також ми писали, як українцям замовити Starlink і у скільки обійдеться така покупка.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.