Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Борги вирішують усе? Скільки кияни винні за світло та як це вплине на опалювальний сезон

Розповідаємо, хто з жителів столиці найгірше сплачує за електроенергію та як ці борги заважають підготуватися до опалювального сезону

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Борги за світло заважають відновленню мереж

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Жителі Києва мають значну заборгованість за спожиту електроенергію, станом на 1 серпня 2023 року вона склала понад 415 млн гривень. Несплата комунальної послуги певним чином гальмує темпи відновлення енергооб’єктів, а також й підготовку до опалювального сезону.

У YASNO розповіли, хто з киян найгірше сплачує рахунки за електроенергію.

  • Приблизно 100 тис. домогосподарств споживають щомісяця до 250 кВт/год, загальна сума заборгованості таких споживачів становить 180 млн гривень.
  • Понад 19 тис. клієнтів використовують 250-500 кВт/год щомісяця.
  • 8 тис. домогосподарств споживають понад 500 кВт/год на місяць, проте вони мають найбільшу суму боргу на одного клієнта, яка сукупно становить понад 90 млн гривень.

Як пояснили в компанії, за останній рік лише 25% клієнтів повністю сплачують рахунки за світло вчасно, однак решта споживачів або розраховуються частково, або взагалі не сплачують за комунальну послугу.

Зазначається, що той тариф на електроенергію, який наразі встановлений Кабміном, містить у собі й оплату послуг за ремонт та обслуговування мереж. Оскільки перед зимовим періодом триває посилене відновлення енергетичної інфраструктури, то така заборгованість певним чином ускладнює цей процес.

"Ми дякуємо усім клієнтам, які розраховуються за світло. Сьогодні кожна сплачена гривня має важливе значення. Ці кошти не є прибутком енергокомпаній, вони спрямовуються на закупівлю дорогого обладнання та проведення ремонтів", – пояснив генеральний директор YASNO Сергій Коваленко.

За його словами, зараз спостерігається негативна тенденція погіршення платіжної дисципліни, тому, щоб всі споживачі залишалися зі світлом у важкий зимовий період, вони мають бути особливо відповідальними.

Що буде з відключеннями світла у жовтні

Голова правління Укренерго Володимир Кудрицький зазначив, що зараз залишається високий ризик масованих обстрілів енергетичних об’єктів. Проте, якщо їх не буде, то, відповідно, українці не стикатимуться з відключеннями світла.

На вересень та жовтень не очікується якихось проблем з покриттям споживання, адже електроенергії в системі вистачає, але це за умови, що не буде масованих обстрілів критичної інфраструктури.

До того ж, виходячи з досвіду минулої зими, в України була можливість підготуватися до нових можливих атак.

Раніше ми розповідали, скільки коштує світло для українців у вересні. Також ми писали, як зменшити платіжки за світло. Більше про тарифи на комунальні послуги читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.