Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Маємо пʼять влучань – Шмигаль розповів, які пошкодження завдала РФ під час атаки 26 січня

В енергосистемі України зберігається значний дефіцит потужності, адже енергосистема все ще відновлюється

Фото: урядовий портал, pexels. Колаж: Pro Гроші

Влада вже готує план відновлення енергосистеми

Фото: урядовий портал, pexels. Колаж: Pro Гроші

26 січня Росія завдавала чергового удару по енергетичній інфраструктурі України. В цей день ворог пошкодив п’ять високовольтних підстанцій, які й були його ціллю.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, цього разу ворог хотів максимально знищити саме високовольтну інфраструктуру.

"Сили протиповітряної оборони збили більшість ракет. Проте маємо влучання в п’ять високовольтних підстанцій у центральному, південному та південно-західному регіонах", – заявив Шмигаль.

Уряду знає, як зробити так, аби українці пережили цю зиму. Влада вже готує план відновлення енергосистеми навесні та влітку.

"Ми говоримо не про тимчасові рішення, а про зміну підходів, будівництво та розвиток децентралізованої генерації, якісну відбудову та захист мереж розподілу", – пояснив прем’єр.

Крім того, наголосив він, важливо, аби цього тижня під час засідання "енергетичного Рамштайну" Україні вдалося домовитись про збільшення допомоги енергосистемі.

Ракетний обстріл України 26 січня: що відомо

Раніше ми вже розповідали, що за попередньою інформацією від Повітряних сил, російська авіація зранку атакувала нашу країну близько 30-ма ракетами. Більша частина ворожих об'єктів була збита силами ППО. Також є зафіксовані випадки влучання по об'єктах інфраструктури. Зокрема, вибухи пролунали у Києві та Одесі.

"Вибухи пролунали в Дніпровському районі столиці. Всі служби слідують на місце. Деталі згодом", – повідомив мер столиці Віталій Кличко.

У Голосіївському районі Києва впала частина ракети. Через це загинув 55-річний чоловік, ще двоє людей дістали поранення. Їх госпіталізували медики.

Пізніше в Одеській області росіяни пошкодили два об‘єкти критичної енергетичної інфраструктури. Постраждалих немає, однак є значні проблеми з електропостачанням, повідомив голова ОВА Максим Марченко.

"Енергетики вже приступили до ремонтних робіт, але усунення пошкоджень займе певний час", – йдеться у повідомленні.

Яка ситуація зі світлом

Станом на 27 січня, в енергосистемі України зберігався значний дефіцит потужності. 26 січня Росія завдала суттєвих пошкоджень декільком об’єктам високовольтної мережі. Втім, енергосистема все ще відновлюється після попередніх ворожих ракетних обстрілів.

Саме тому виробництво електроенергії на працюючих електростанціях не може повністю покрити споживання. Також диспетчерські центри помітили перевищення лімітів зі світлом у десяти областях, а саме у:

  • Харківській;
  • Донецькій;
  • Запорізькій;
  • Кіровоградській;
  • Київській;
  • Черкаській;
  • Житомирській;
  • Волинській;
  • Львівській;
  • Рівненській.

"Саме тут упродовж доби можливі аварійні відключення", – йдеться у повідомленні.

Раніше ми розповідали, чому українцям у деяких областях не вимикатимуть світло. Також ми писали про електростанції, які виробляють найбільше світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.